Centar za posjetitelje Beli: otvoreno oporavilišta za bjeloglave supove

Slika /arhiva/160706_beliwww0.jpg

U mjestu Beli, na sjevernoj strani otoka Cresa, području Tramuntana, sinoć je otvoreno oporavilište za bjeloglave supove i Centar za posjetitelje, a vrijednost investicije prve faze je nešto manje od 2,5 milijuna kuna što su financirali Primorsko-goranska županija, s nešto manje od dva milijuna kuna te ostatak iznosa, 560 tisuća kuna, Grad Cres. Ministarstvo turizma je kroz program razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini "Fond za razvoj turizma", za Centar za posjetitelje "Beli" dodijelilo bespovratnih 600 tisuća kuna. Riječ je o prvoj fazi projekta "Centar za posjetitelje Beli", a svečano su ga otvorili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Irina Zupan, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić i gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako.

U mjestu Beli, na sjevernoj strani otoka Cresa, području Tramuntana, sinoć je otvoreno oporavilište za bjeloglave supove i Centar za posjetitelje, a vrijednost investicije prve faze je nešto manje od 2,5 milijuna kuna što su financirali Primorsko-goranska županija, s nešto manje od dva milijuna kuna te ostatak iznosa, 560 tisuća kuna, Grad Cres.

Ministarstvo turizma je kroz program razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini "Fond za razvoj turizma", za Centar za posjetitelje "Beli" dodijelilo bespovratnih 600 tisuća kuna. 

Riječ je o prvoj fazi projekta "Centar za posjetitelje Beli", a svečano su ga otvorili župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Irina Zupan, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić i gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako.

Uz nositelje, Primorsko-goransku županiju i županijsku Javnu ustanova "Priroda", partneri na projektu su Grad Cres, Zoološki vrt Grada Zagreba, Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba, udruga Biom te udruga Tramuntana iz Belog. Projekt će se realizirati u dvije faze, a ukupna vrijednost svih radova na oporavilištu i Centru procijenjena je na nešto više od četiri milijuna kuna.

Realizacijom prve faze u funkciju se stavlja novoizgrađeno oporavilište za bjeloglave supove s pripadajućom letnicom (volijerom) te prizemlje zgrade Centra za posjetitelje s privremenim izložbenim postavom o creskim bjeloglavim supovima i biološkoj raznolikosti Primorsko-goranske županije.

U drugoj fazi će se urediti hranilište za supove i multimedijalni postav o bjeloglavim supovima i etnografskoj baštini, što će biti ostvareno do iduće turističke sezone.

Na katu zgrade nekadašnje osnovne škole, u čijem prizemlju je Centar za posjetitelje, uredit će se prostorije za smještaj volontera, studenata i znanstvenika te prostor za edukacije i radionice. Također, planirano je opremanje i stavljanje u funkciju hranilišta za bjeloglave supove na creskoj lokaciji Strganac.

Rješenje za obavljanje djelatnosti od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i prirode oporavilište je dobilo 1. srpnja 2016., a kolika je bila potreba za ovakvim centrom na Cresu jasno dokazuje činjenica da su u razdoblju od 1. do 6. srpnja u oporavilištu zbrinuta dva spašena ovogodišnja supa.

Osim doprinosa zaštiti prirode, odnosno zaštiti populacije bjeloglavih supova, uloga je Centra za posjetitelje da sadržajno obogati turističku ponudu te promiče, kako samo mjesto, tako i cresko-lošinjsku i kvarnersku destinaciju autentičnim sadržajima baziranim na stoljetnom suživotu ljudi i prirode.



Pisane vijesti