Cappelli: Turizmu bitne mjere odgode po modelu "3 plus 3"

Slika /AAA_2020_ABC/b_logos/capelli15_roa_041116.jpeg

"Nama je bitno da idu odgode, recimo odgoda plaćanja boravišne pristojbe, turističke članarine, hotelijerima plaćanje koncesija u kampovima na turističko zemljište, da uz sve to idu odgode 'tri plus tri'. U tom smjeru idemo - da se ovisno o događanjima tri plus tri mjeseca odgađa plaćanje", izjavio je u ponedjeljak ministar turizma Gari Cappelli.

Mjere pomoći gospodarstvu zbog aktualne situacije oko koronavirusa još se "peglaju" i dogovaraju, kako bi sutra poslijepodne bile na sjednici Vlade, nakon toga u Saboru, a kako bi se usvojile do kraja tjedna i objavile u Narodnim novinama tako da neke od tih mjera zažive od sljedećeg tjedna, rekao je Cappelli novinarima nakon sastanka s predstavnicima gospodarskih resora u Vladi. 

"Nama je bitno da idu odgode, recimo odgoda plaćanja boravišne pristojbe, turističke članarine, hotelijerima plaćanje koncesija u kampovima na turističko zemljište, da uz sve to idu odgode 'tri plus tri'. U tom smjeru idemo - da se ovisno o događanjima tri plus tri mjeseca odgađa plaćanje", istaknuo je ministar turizma. 

Na taj način, dodaje Cappelli, vjerojatno će se rješavati i plaće, sve što se može rješavati odmah hitno i da smo sigurni da sljedećih šest mjeseci to možemo pokriti. 

No, ističe kako su turističkom sektoru bitne i neke mjere koje su u nadležnosti lokalnih jedinica, kao što su paušalni porez po krevetu u obiteljskom smještaju, komunalna naknada ili porez na terase i sl.

"Moramo iskoordinirati to, da li da se i tu prolongira plaćanje na 'tri plus tri, ili slično. To još s njima moramo vidjeti točno, konkretno da predstavnici jedinca lokalne samouprave kažu u kom smjeru ići", rekao je Cappelli, koji se nada da će se i te mjere znati za dan-dva.

Ne bi bilo dobro donositi mjere kojima bi se preko noći rezali prihodi lokalnih jedinica, kaže ministar, koji je uvjeren kako će se i za to uspjeti naći način za odgodu plaćanja. To ćemo znati za dan-dva, rekao je.

"Sutra idemo s mogućnošću odgode. To je poanta za prvi korak. Ako situacija bude još teža, eventualno ćemo ići na neplaćanje ili slično", zaključio je Cappelli. 

Ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je kao mjere za pomoć gospodarstvu najavio odgodu plaćanja poreza na dohodak, na dobit i doprinosa minimalno tri mjeseca, uz mogućnost dodatnih tri mjeseca, te mogućnost odgode plaćanja kredita. 

Riječ je o mjerama u prvom koraku koje mogu pomoći, poslužiti poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, rekao je Marić novinarima ispred Banskih dvora, a nakon sastanka s predstavnicima poduzetnika i sindikata. 

Gostujući nešto ranije u Dnevniku RTL-a, ministar financija je rekao kako su među mjerama za likvidnost odgoda plaćanja poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinosa. "Prema radnoj verziji, ta bi odgoda bila minimalno na tri mjeseca, uz mogućnost dodatnih tri mjeseca", istaknuo je Marić. Napominjući kako nakon tog razdoblja dospijevaju i stare i nove porezne obveze, Marić je rekao kako će se omogućiti i obročna otplata. 

"Maksimalno se želi kroz odgodu, odnosno odricanje dijela prihoda u tom razdoblju, stimulirati likvidnost poduzetnika i građana na uštrb likvidnosti državnog proračuna", rekao je ministar financija. 

Kaže i kako je među mjerama i određeni moratorij odnosno odgoda plaćanja kreditnih obveza. "U suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatskom narodnom bankom (HNB), Hrvatskom udrugom banaka (HUB) i drugim institucijama svi su na neki način usmjereni da se sličan princip primijeni na kreditne aranžmane - određeni moratorij, odgoda plaćanja kreditnih obveza", rekao je Marić, dodajući kako je i tu važan reprogram. Radi se, kaže, i na otvaranju kreditnih linija za radni kapital, obrtna sredstva.

Ministar financija je najavio mogućnost da u odgodu plaćanja budu uključeni i krediti građana. "Banke su pokazale konstruktivnu suradnji i vjerujem da ćemo i u tom dijelu i kod građana, poglavito u onim sektorima izravno pogođenim koronavirusom, iako osobno misli da je jako malo njih koji će proći neokrznuti", rekao je Marić. Kod moratorija na kredite i za poduzetnike i građane to bi, u ovom trenutku, bilo na rok oko tri mjeseca. 

Ministar financija je najavio da će u paketu poreznih zakona koji će sutra biti na Vladi biti i mogućnost da se obračun poreza na dohodak napravi ranije, kako bi ranije krenula i isplata povrata poreza na dohodak po godišnjem obračunu. Naime, sukladno važećim odredbama sada isplate povrata poreza na dohodak idu u kolovozu. "Učinit ćemo se da to bude mjesec-dva ranije", rekao je Marić, koji bi volio da se to može isplatiti u lipnju. (Hina)

Pisane vijesti