Cappelli podržao ugostitelje u jačanju kvalitete

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/HN20191021316114.jpg

Gastronomija je sve jači motiv dolaska turista u Hrvatsku te je stoga važno podržati ugostitelje u nastojanjima za dodatnom kvalitetom, čemu bi trebala pridonijeti i od iduće godine snižena stopa PDV-a za ugostiteljstvo, poručio je u ponedjeljak ministar turizma Gari Cappelli na 1. nacionalnom kongresu ugostitelja.

Taj je kongres u organizaciji Koordinacije ugostitelja Hrvatske okupio više od 500 sudionika iz cijele Hrvatske, kojima je ministar kazao da podržava i ideju te Koordinacije o dodjeljivanju kravate kao simbola kojim bi se s tri, četiri ili pet kravata označavali objekti koji nude domaće proizvode, hranu, piće, namještaj i slično.

"Time se može podići i kvaliteta i prepoznatljivost hrvatskog proizvoda koji se nudi u ugostiteljskim objektima, a tome bi trebala pridonijeti i snižena stopa PDV-a na 13 posto u ugostiteljstvu", kazao je Cappelli, ističući i da smanjenje te stope ne ide za tim da pojeftine proizvodi već da ugostitelji stvore akumuliranu vrijednost čime će moći povećati plaće i dalje investirati.

Podržao je i neoporezivanje napojnica preko kartica, kazavši da je to regulirano i u zemljama u okruženju, dok je o radnoj snazi dodao da je najvažnija jer o njoj ovisi cjelokupna kvaliteta, te podržava i zahtjev da se uvedu vaučeri za povremeno zapošljavanje kakvi postoje i u poljoprivredi, kao i da catering bude također obuhvaćen PDV-om od 13 posto.

Sinergija ključ za razvoj ugostiteljstva i turizma

"Nije bitno služi li se hrana na dva ili sto metara od objekta, već da se nudi nekoliko tisuća ljudi, što se vidi po raznim, pogotovo jesenskim manifestacijama, u kojima ugostitelji imaju vrlo važnu ulogu i koje produžuju sezonu", ocijenio je Cappelli, naglašavajući i da "ako je nešto važno ugostiteljima, onda je važno i za naš turizam".

Predstavnici Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak i Vedran Jakominić naglasili su da je kongres iznimno važan događaj za razvoj ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj, očekujući u budućnosti više sinergije.

"Tijekom prošlih mjeseci otvorili smo važan dijalog s predstavnicima vlasti i želimo nastaviti u tom smjeru, jer struka je ta koja je na kraju 'egzekutor', a država regulator. Želimo dobro poslovati, plaćati poreze i vjerujemo da je sinergija ključ u razvoju ugostiteljstva i turizma, a u tome vidimo i važnost primjene modela 'kravata' u ugostiteljstvu, poreznog i administrativnog opterećenja, kao i izazove nedostatka radnika koji smo svi osjetili", kazali su Medak i Jakominić.

Smatraju i da se svaki proizvod može prezentirati i unaprijediti ako postoji sinergija, a smatraju i da projektom označavanja s kravatama mogu potaknuti 3 do 5 milijardi kuna proizvodnje.

I oni, kao i drugi sudionici kongresa složili su se postoje brojni izazovi s kojima se susreću ugostitelji, ali i da je zadatak države pojednostaviti propise kako bi se poduzetnici mogli maksimalno fokusirati na razvoj poslovanja.

Međimurski župan Matija Posavec istaknuo je zadovoljstvo što je Međimurje domaćin kongresa, pogotovo zato što je na nedavnim Danima hrvatskog turizma dobilo priznanje za najuspješniju destinaciju kontinentalnog turizma, u čemu su ugostitelji, kako je kazao, "važna karika cjelokupnog dojma o jednoj sredini i daju veliki doprinos razvoju turizma".

(Hina/FaH)

Pisane vijesti