Cappelli o nedostatku radnika u turizmu: Rast plaća, prekvalifikacije i više stranaca

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/H20180722000270.JPG

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je danas da će hrvatskom turizmu sljedeće godine nedostajati oko 15.000 radnika te kako će, uz rast plaća u tom sektoru kako bi se zadržali radnici, turizam dio potreba pokriti prekvalifikacijom sadašnjih nezaposlenih, a ako treba i povećanjem kvota za strane radnike. "Nešto ćemo izvući iz sadašnjih nezaposlenih kojih je oko 150.000, budući da se negdje 20-ak tisuća ljudi izjasnilo da bi išli na prekvalifikaciju i eventualno zapošljavanje u turizmu", rekao je Cappeli odgovarajući nakon sjednice Vlade na novinarski upit o problemu nedostatka radnika u turizmu.

Po riječima ministra turizma, turističkom će sektoru, koji ove godine ima kvotu stranih radnika od 8.660 ljudi, uz to nedostajati još pet, šest ili sedam tisuća radnika.

"Ne smijemo sezonu, odnosno cijelu godinu dovesti u pitanje. Ako bude trebalo, naravno da će kvote biti rješenje, a dugoročno će to biti centri kompetentnosti", rekao je Cappelli, dodajući kako će natječaji za školovanje ići u desetom mjesecu i dio će se tako riješiti.

"Vremenom, kao što sve druge zemlje rješavaju, morat će biti određenih dolazaka izvan Republike Hrvatske", zaključio je Cappelli. 

I premijer Andrej Plenković tijekom sjednice Vlade osvrnuo se na najnovije podatke o nezaposlenosti rekavši da je registrirana stopa nezaposlenosti u lipnju iznosila 8,8 posto i trenutno je u zemlji nezaposleno 136.889 ljudi.

"To je jedan od najnižih apsolutnih brojeva vjerojatno od 1990., ako se ne varam, što se više nego jasno vidi u turističkoj sezoni, gdje su brojni poslodavci su u potrazi za radnicima različitih profila", rekao je Plenković.

Najavio je da će u pripremi iduće sezone morati pravovremeno i s poslodavcima i sa sindikatima vidjeti najbolje načine da se riješi taj problem na tržištu rada te da se eventualno i ranije vidi koje su kvote potrebne za strane radnike. (Hina/FaH)

Pisane vijesti