Cappelli na sajmu ITB: Hrvatska inicijativa o EU fondu za turizam izaziva zanimanje i podršku

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180309_itb_fah.jpg

Inicijativa za osnivanje EU-ova fonda za turizam nailazi na sve veći interes među zemljama članicama te je već podržana iz Bugarske, Malte, Italije, Austrije i Njemačke, izvijestio je na turističkoj burzi ITB u Berlinu ministar turizma Gari Cappelli, koji je tu inicijativu pokrenuo. "O toj smo inicijativi na ITB-u razgovarali s predsjednikom Odbora za turizam njemačkog Bundestaga Sebastianom Munzenmaierom, koji je najavio da će o tome u sklopu odbora i u okviru svojih mogućnosti pokrenuti raspravu. Ideja mu se svidjela, jer je dobra za turizam, s obzirom da bi se određena sredstva iz tog fonda izdvajala za programe i investicije u turizmu, pogotovo u slučaju, primjerice, poplava ili nekih drugih izvanrednih okolnosti", objasnio je Cappelli. Dodao je da bi to turizmu na razini EU-a donijelo siguran fond iz kojeg bi se mogla nadoknaditi sredstva i za druge projekte u turizmu članica Europske unije.

"Za Hrvatsku bi to dobro došlo, primjerice za pokretanje nekih novih programa, investicija i avio linija, jer, eto, nemamo izravne linije s Bugarskom, Maltom i još nekim zemljama. Uz taj fond bismo svi unutar Europe odnosno EU-a bili bolje povezani", poručio je Cappelli.

Nakon razgovora s Cappellijem na hrvatskom štandu na ITB-u o toj inicijativi i ukupnoj turističkoj suradnji Hrvatske i Njemačke, Sebastian Munzenmaier hrvatskim je novinarima izjavio da će o toj inicijativi čim prije razgovarati s njemačkim ministrom ekonomije.

"Inicijativa je zanimljiva i svakako zaslužuje pažnju, kao i turizam kao sektor, mada će o svemu ipak na kraju odlučivati u Bruxellessu. Hrvatska mi je vrlo poznata, bio sam u Istri i nadam se doći i ovog ljeta", poručio je.

Cappelli je dodao da još treba pričekati osnivanje nove koalicijske vlade u Njemačkoj u idućih desetak dana.

"Mi sada 'jurimo' oko toga i pričamo što više da pokrenemo raspravu i o tome obavijestimo što više zemalja, za što nemamo baš puno vremena, jer se trenutno radi na proračunu EU-a za idućih sedam godina. Imamo oko dva mjeseca da pokušamo oko toga napraviti maksimum", poručio je Cappelli.

Najavio je i da će se dosta aktivnosti usmjeriti prema dalekim tržištima, poput Kine i Koreje, gdje se u Šangaju odnosno Seulu do kraja ove godine planiraju otvoriti predstavništva HTZ-a.

"Kako dosta turista s tih tržišta dolazi u Hrvatsku preko Dubaija, na ITB-u smo na štandu Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarali oko što je moguće prije otvaranja hrvatskog predstavništva u Dubaiju, konzulata ili slično, čime bi se mogao i ubrzati vizni sustav preko Dubaija za Kineze i Koreance", kazao je Cappelli.

Ministar je pohvalio nastojanja hrvatskih destinacija u razvoju zdravstvenog turizma, koji je ove godine imao iznimno velik prostor i pažnju na ITB-u i u sklopu čega se na posebnoj konferenciji predstavio klaster kvarnerskog zdravstvenog turizma Kvarner Health.

Uz to, hrvatska konferencija o tom segmentu HTI koju je prije nekoliko godina pokrenuo Zdeslav Radovčić na ovogodišnjem je ITB-u bila službeni partner konvencijskog dijela programa o toj temi, pri čemu je istaknuta kao najbolja i najjača konferencija o toj temi na europskoj razini. (Hina/FaH)

Pisane vijesti