Budućnost Osječko-baranjske županije u seoskom razvoju i vrhunskoj turističkoj ponudi

Slika /arhiva/os-bar-zup-grb_w.jpg

Osječko-baranjska županija svoj gospodarski razvitak i budućnost, osim u poljoprivredi, vidi u korištenju prirodnih bogatstava, seoskom razvoju i vrhunskoj turističkoj ponudi, rečeno je na jučerašnjem sastanku osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića s predstavnicima turističkih zajednica te županije.

Program ruralnog razvoja od 2014. do 2020. godine prilika je da se urede seoske sredine, što podrazumijeva maksimalno korištenje financijskih sredstava iz EU fondova, rekao je župan Šišljagić. Istaknuo je kako je u sljedećih sedam godina za to osigurano 330 milijuna eura te da "sve sredine moraju maksimalno poraditi na svojim programima razvoja".

To podrazumijeva i osmišljavanje turističke ponude koja će biti atraktivna i prepoznatljiva i u Hrvatskoj i u svijetu. Uključivanje prirodnih ambijenata - "oaza šuma, rijeka, divljači, ribe i ostalog u turističku ponudu", gdje će svi pridonijeti da gost ponovno dođe i da drugima preporuči određenu destinaciju - važan je preduvjet turizma, rekao je osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak.

Gost želi ugodu, kvalitetnu ponudu hrane i pića, a ponajprije gostoljubivost i korektan odnos. To podrazumijeva i dodatno promišljanje što se sve može ponuditi, od prirodnih bogatstava, gastronomske ponude do bogate tradicije i kulture, čak i mnogih legenda koje su oduvijek bile dio života slavonskog čovjeka, rekao je dožupan Dragan Vulin.

Jučerašnji sastanak bio je i radni dogovor za Šeste dane vina i turizma Osječko-baranjske županije, koji će se održati u travnju i svibnju na mnogim mjestima u županiji.

Župan Šišljagić podsjetio je na važnost projekta "Wine Tour", u sklopu kojeg je dosad izgrađeno 12 vinskih cesta, istaknuo je bogatstvo četiri vinogorja - Baranje, Erduta, Đakova i Feričanaca, četiri otvorena mini muzeja vina i Regionalni muzej vina u Osijeku.

U posljednje vrijeme u Županiji je 1100 hektara pod novim vinogradima, a želja je da Osječko-baranjska županija uskoro postane vodeća u proizvodnji kvalitetnog vina, rekao je župan Šišljagić.

Predstavnike turističkih zajednica Osječko-baranjske županije pozvao je da stanovništvo u seoskim sredinama stalno animiraju da svojim idejama, od izrade originalnih suvenira i gastronomske ponude do raznih drugih sadržaja, pridonesu razvoju vrhunskog turizma. (Hina)



Pisane vijesti