Brnjac: U olimpijskoj i paraolimpijskoj godini krovnim sportskim udruženjima više od 52 milijuna eura

  • Slika /1_A_fotke_vijesti/240130_mints1.jpg
  • Slika
  • Slika

​Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je odluku o dodjeli financijskih sredstava za provedbu programa javnih potreba u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog sportskog saveza gluhih, Hrvatskog akademskog sportskog saveza i Hrvatskog školskog sportskog saveza iz Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 52.119.098,00 eura.

„I ove godine smo izdvojili rekordna sredstva za sve javne potrebe u sportu, pa tako i za naša krovna sportska udruženja, za koja su izdvajanja gotovo utrostručena od 2016. godine, kada su ona iznosila oko 18 milijuna eura. Ovo je olimpijska i paraolimpijska godina, pa smo o tome posebno vodili računa, jer s ovim sredstvima financiramo i sve nacionalne saveze te želimo da sve naše sportašice i sportaši imaju optimalne uvjete kako za pripreme tako i za nastup u Parizu, ali i na svim drugim natjecanjima“, izjavila je ministrica Brnjac naglasivši kako je za ukupni proračun za sport za 2024. godinu osigurano više od 111 milijuna eura.
 
Hrvatskom olimpijskom odboru je dodijeljeno 42.900.000,00 eura, Hrvatskom paraolimpijskom odboru 3.900.000 eura, Hrvatskom akademskom sportskom savezu 900.000 eura, Hrvatskom školskom sportskom savezu 3.519.098,00 eura i Hrvatskom sportskom savezu gluhih po 900.000 eura. 
 
Nakon donošenja odluke, jučer su potpisani i Ugovori o dodjeli sredstava s čelnicima krovnih sportskih udruženja, Sinišom Krajačem, glavnim tajnikom Hrvatskog olimpijskog odbora, Ratkom Kovačićem, predsjednikom Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Harisom Pavletićem, predsjednikom Hrvatskog akademskog sportskog saveza, Ivanom Dujićem, glavnim tajnikom Hrvatskog školskog sportskog saveza te Oliverom Lušićem, predsjednikom Hrvatskog sportskog saveza gluhih.
 
Putem krovnih sportskih udruženja brinemo o vrhunskom sportu, ali i o parasportu, sportu gluhih te akademskom i školskom sportu, što uključuje više od 200.000 sportašica i sportaša te oko 150.000 studenata i učenika, i ovim povećanjem Vlada potvrđuje kako snažno podupire hrvatski sport. Uz rekordna izdvajanja za ovu namjenu, također smo povećali izdvajanja i za sve druge naše aktivnosti, od brige za lokalni sport i sportsku infrastrukturu do velikih sportskih manifestacija i mnogih drugih u svim segmentima sustava sporta, od vrhunskog do rekreativnog, kao i sporta u obrazovnom sustavu“, zaključila je Brnjac.

Priopćenja