Boris Žgomba na panel diskusiji o turizmu u Pekingu

Slika /arhiva/uhpa-new-logo.jpg

Predsjednik ECTAA-e, Boris Žgomba proteklih je dana kao govornik sudjelovao na međunarodnoj konferenciji turističkih djelatnika održanoj u Pekingu. Organizator događanja je WTM (World travel market) London.

Panel diskusiju o temi emitivnog i receptivnog turizma Kine svojim je izlaganjem upotpunio i predsjednik ECTAA-e i UHPA-e, Boris Žgomba. Sudionici panel diskusije uz Žgombu bili su Shijun Liu, generalni tajnik Udruge kineskih turističkih agencija, Fernando Mendez, ministar turizma španjolske La Gomere, prof. Wolfgang Arlt, izvršni direktor turističkog istraživačkog instituta Republike Kine, te mnogi drugi stručnjaci.

Spomenuta diskusija zasnivala se na raspravi vezanoj uz vizije i stručni pogled emitivnog i receptivnog poslovanja na tržištu Kine kao i veliku potrošačku moć kineskih turista.

„Procjenjujemo da će do 2020. godine broj kineskih putnika biti gotovo učetverostručen. U kontekstu posjeta zemljama Europske unije, Kinezi se u najvećoj mjeri odlučuju za posjet Italiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji i Francuskoj. Trend dolazaka u Hrvatsku iz godine u godinu raste, no treba uzeti u obzir otegotnu okolnost viznog režima koji značajno uvjetuje razvoj i povećanje broja dolazaka s tog tržišta“, rekao je Žgomba.

Samo u 2011. godini šengensku vizu napravilo je  više od 1,1 milijuna Kineza. Ta brojka ih čini vodećima nakon Rusa kojih je bilo 5.2 milijuna.

Međunarodnu konferenciju organizirao je stručni tim WTM-a, vodećeg svjetskog sajma turizma koji se održava u Londonu. Prvi takav skup u 2013. održan je početkom travnja u Moskvi. Praksu organiziranja ekspertnih turističkih skupova započetu 2009. godine WTM će nastaviti tijekom cijele godine organizacijom sličnih okupljanja u gradovima diljem svijeta poput Milana, Dubaija, Londona, Sao Paola, Mumbaija.



Pisane vijesti