Boravišne pristojbe u Hrvatskoj za 2017. iste kao i ove godine

Slika /arhiva/mint.jpg

Na današnjoj je sjednici Vlada RH, na prijedlog Ministarstva turizma, donijela odluku da će boravišne pristojbe za sljedeću 2017. godinu ostati na istoj razini kao i do sada. Uredbom se utvrđuje visina boravišne pristojbe za 2017. godinu, visina paušalnog iznosa boravišne pristojbe koju plaćaju građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu; visina paušalnog iznosa boravišne pristojbe koju plaća vlasnik kuće ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji („vikendaši“); iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun Hrvatske turističke zajednice i koji se koristi namjenski za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima; paušalni iznos boravišne pristojbe koji plaćaju vlasnici ili korisnici plovila za sebe i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari).

Na današnjoj je sjednici Vlada RH, na prijedlog Ministarstva turizma, donijela odluku da će boravišne pristojbe za sljedeću 2017. godinu ostati na istoj razini kao i do sada.

Uredbom se utvrđuje visina boravišne pristojbe za 2017. godinu, visina paušalnog iznosa boravišne pristojbe koju plaćaju građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu; visina paušalnog iznosa boravišne pristojbe koju plaća vlasnik kuće ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji („vikendaši“); iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun Hrvatske turističke zajednice i koji se koristi namjenski za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima; paušalni iznos boravišne pristojbe koji plaćaju vlasnici ili korisnici plovila za sebe i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari).

U 2015. godini prikupljeno je 410 milijuna kuna od boravišne pristojbe, od toga 30 milijuna u nautici.

Procjenjuje se da će prikupljena sredstva boravišne pristojbe u 2017. godini rasti za 2 posto u odnosu na ovu godinu (te da će iznositi oko 426 milijuna kuna). Stoga se predlaže da se visina boravišne pristojbe ne mijenja, odnosno da visina boravišne pristojbe u 2017. ostane na istoj razini  kao i u 2016. godini.

Prikupljena sredstava boravišne pristojbe usmjeravat će se u većoj mjeri u podizanje konkurentnosti područja na kojem su prikupljena s obzirom da se lokalne turističke zajednice pojačano trebaju baviti razvojem i unapređenjem sustava destinacijskih turističkih doživljaja. Uz povratak naših tradicionalnih tržišta, Hrvatska postaje sve više prepoznatljiva i na dalekim tržištima.



Pisane vijesti