Boravišna pristojba u 2007. po starom

Slika /arhiva/vrh-www.jpg

Sukladno Zakonu o boravišnoj pristojbi, Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela tri uredbe kojima, na prijedlog ministra nadležnog za turizam, određuje visinu boravišne pristojbe u prvoj polovici tekuće godine za sljedeću godinu. Naime, hotelijeri, touroperatori i druge agencije počinju u to vrijeme ugovarati aranžmane za iduću godinu.

U svakoj od 3 predmetne uredbe predložena je visina boravišne pristojbe za 2007. na istoj razini kao što je utvrđena za 2006. godinu jer se okolnosti koje bi eventualno zahtijevale promjenu u visini pristojbe nisu promijenile.

Procjenjuje se da bi u 2007. godini bio ostvaren prihod od boravišnih pristojbi od oko 290 milijuna kuna.

Boravišna pristojba prihod je turističkih zajednica, a Zakonom o boravišnoj pristojbi propisana je ovakva raspodjela:

  • 65% sredstava pripada turističkoj zajednici općine ili grada, od čega
    - 30% sredstava TZ doznačuje općini ili gradu na području kojih je osnovana (to je 19,5% od sveukupno ostvarene pristojbe)
    - od preostalih sredstava, s 20% TZ raspolaže za svoje potrebe, a s 80% za potrebe turističkog mjesta
  • 10% sredstava pripada turističkoj zajednici županije
  • 25% sredstava ide Hrvatskoj turističkoj zajednici

Prema tome, turističke zajednice bi u 2007. godini ostvarile ukupno oko 233 milijuna prihoda, a proračuni gradova ili općina oko 56 milijuna kuna od boravišnih pristojbi.

Konkretno, visine pojedinih boravišnih pristojbi iz predloženih uredbi iznose:

Ova boravišna pristojba naplaćuje se po osobi i po noćenju u svim smještajnim objektima (hoteli, kampovi, apartmani), pa i u objektima privatnih iznajmljivača koji ne plaćaju paušalnu boravišnu pristojbu.

Umanjenja i izuzeća od plaćanja pristojbe propisana su Zakonom o boravišnoj pristojbi.

Boravišna pristojba za građane koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu za 2007. godinu utvrđuje se u iznosu od 300 kuna po krevetu i kamp jedinici, a ovisno o razredu turističkog mjesta i o koeficijentu iznosi:

Boravišna pristojba plaća se u godišnjem paušalnom iznosu (umnožak broja kreveta/smještajnih kamp jedinica i odgovarajućeg iznosa pristojbe za razred turističkog mjesta).

Ovaj novi način plaćanja boravišne pristojbe uveden je 2005. godine, za građane registrirane za pružanje usluga smještaja u svom domaćinstvu tzv. privatne iznajmljivače i obavezan je za sve koji imaju više od 4 osnovna ležaja (za pomoćne ležajeve paušal se ne plaća).

U turističkim mjestima u kojima je popunjenost kapaciteta u privatnom smještaju manja od 40 dana, „mali iznajmljivači“ – oni građani koji iznajmljuju do 4 kreveta u 2 sobe odnosno u jednom apartmanu, imaju mogućnost:

  • plaćati boravišnu pristojbu u godišnjem paušalnom iznosu, ili
  • pristojbu naplatiti za svakog gosta po ostvarenom broju noćenja

Koju će od ove dvije mogućnosti odabrati, „mali iznajmljivači“ moraju odlučiti do 31. srpnja, kada dospijeva za plaćanje 1. rata, ili ukupan iznos paušalne boravišne pristojbe. Naime, Zakon omogućuje plaćanje godišnje paušalne pristojbe u 3 jednaka obroka (prvi do 31. srpnja, a posljednji do 30. rujna tekuće godine).

Prošle je godine za privatne iznajmljivače uveden model obračuna i naplate paušalnog poreza na dohodak, zajedno s paušalnom pristojbom, i pokazao se stimulativnim za iznajmljivače (kako se i očekivalo) te je ostvareno:
- bolja naplata boravišne pristojbe, s izravnim efektima na povećanje prihoda turističkih zajednica i posredno na prihode općinskih i gradskih proračuna

  • smanjenje iznajmljivanja na „crno“ i
  • prelazak privatnih iznajmljivača na legalno obavljanje smještaja turista, registracijom djelatnosti pružanja usluga smještaja
  • usmjeravanje inspekcijskog nadzora na domaćinstva koja nisu registrirana za pružanje usluga smještaja
  • smanjenje broja neprijavljenih gostiju i bolje praćenje turističkog prometa

Kako je ovaj model naplate boravišne pristojbe na cijelom području RH pokazao dobre rezultate, i u pogledu visine ukupno naplaćene pristojbe i u pogledu prijavljivanja gostiju, za iduću se godinu predlaže ista visina boravišne pristojbe kao i za 2006., a bila je jednaka i za 2005. godinu.

Osobe koje borave na plovilu dok se ono nalazi na stalnom vezu u luci nautičkog turizma plaćaju boravišnu pristojbu u godišnjem paušalnom iznosu.

Taj godišnji paušal plaća korisnik stalnog veza u luci u jednokratnom iznosu za sve osobe koje borave na plovilu. Stalni vez se koristi na temelju ugovora o zakupu za razdoblje od 1 godine. Također, Vlada je odlučila da ova godišnja paušalna boravišna pristojba za 2007. godinu iznosi 400 kuna (isto kao za 2006. i 2005.).



Pisane vijesti