Besplatni razgledi grada u povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča

Slika /arhiva/drustvo_tv-o.jpg
Društvo turističkih vodiča Zagreba u povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča, 21. veljače, u subotu poziva građane i njihove goste na besplatne razglede grada u kojima će dodatni naglasak biti na građevinama koje je projektirao i u čijim je izgradnjama sudjelovao arhitekt Herman Bolle čija se 170. obljetnica rođenja obilježava ove godine.
 
Od predsjednice tog Društva Anđelke Vincek doznaje se i da će polasci na besplatne razglede (pješice) biti u 10 i 11 sati ispred Turističkog informativnog centra (TIC) na Trgu bana Jelačića, u sat i pol do dva obilazit će Kaptol i Gornji grad.
 
Međunarodni dan turističkih vodiča obilježava se od 1991. na inicijativu Svjetskog udruženja turističkih vodiča (The World Federation of Tourist Guide Association) čije je sjedište u Beču, a zagrebačko Društvo povodom toga gotovo svake godine organizira besplatne razglede grada.
 
Vincek ističe da Društvo postoji od 1973., danas imaju 124 člana koji pružaju usluge vodstva na 14 jezika, a većina vodiča su visoko obrazovani ljudi čija se dob kreće od mladih, studenata do umirovljenika.
 
"U Zagrebu je posao turističkog vodiča isplativ kao dodatni uz osnovni posao, a surađujemo sa brojnim ustanovama i organizacijama u Zagrebu, od gradske Turističke zajednice, preko turističkih agencija, ministarstava, do škola i fakulteta, medijskim kućama, sportskim društvima i s individualnim naručiteljima", ističe za Hinu Vincek.
 
"Među polaznicima razgleda i drugih vodstava koje imaju po gradu više je organiziranih grupa nego individualaca, zadnje dvije-tri godine je u tome približno isti broj turista, a sukladno povećanju broja turista u Zagrebu nadamo se da ćemo i mi imati više posla", kaže Vincek.
 
Iznosi i podatak da je u Hrvatskoj licenciranih turističkih vodiča oko 1.300 kao i da je to ozbiljan posao i vrlo važan segment turističke ponude svakog odredišta.
 
(Hina)


Pisane vijesti