Bajs: Potencijali kontinentalnog turizma ni izbliza iskorišteni

Slika /arhiva/090505m-005w.jpg
Potencijali Hrvatske u kontinentalnom turizmu nisu ni izbliza iskorišteni, a posebice je važan razvoj turizma u ruralnim krajevima u kojima za seoska gospodarstva može biti dodatni izvor prihoda ili čak osnovna djelatnost, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs tijekom današnjeg posjeta Varaždinskoj županiji.
 
foto: Tomislav Pajtlar

Ministar Bajs u Varaždinu je održao radni sastanak sa županijskim čelnicima, a razgovarali su o razvoju turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Od ukupnog prometa ostvarenog u turizmu, na turizam u kontinentalnom dijelu otpada tek oko pet posto, što je jasan pokazatelj da potencijali u kontinentalnom turizmu nisu ni izbliza iskorišteni, rekao je Bajs.
 
foto: Tomislav Pajtlar

Ističući važnost razvoja turizma u ruralnim krajevima, Bajs je naveo primjer Austrije, gdje su se pojedini poljoprivredni krajevi potpuno preorijentirali na turizam kao osnovni izvor prihoda.

Ministar je pohvalio Varaždinsku županiju, koja ima velike mogućnosti u razvoju kontinentalnog turizma, a varaždinski župan Zvonimir Sabati poručio je da je razvoj turizma u toj županiji strateški važan jer bez njega nema ni razvoja ostalih grana, poput poljoprivrede.
foto: Tomislav Pajtlar

Za projekte u Varaždinskoj županiji Ministarstvo turizma prošle je godine izdvojilo gotovo milijun kuna, a određeni dio novca dodijelit će se i ove godine.

Zanimanje za razne turističke projekte koje potiče Ministarstvo turizma i ove je godine u Varaždinskoj županiji veliko. Dosad je na javne pozive za 14 programa stiglo 56 zahtjeva, rekao je Bajs.
 
foto: Tomislav Pajtlar

Posebice je istaknuo programe dodjele bespovratnog novca, kreditiranje seoskih gospodarstva uz kamatnu stopu od dva posto te financijsko stimuliranje turističkih agencija za prodaju turističkih aranžmana u Hrvatskoj. (Hina)


Pisane vijesti