Bajs nazočio proslavi obljetnice obiteljskog restorana Rivica

Slika /arhiva/OMIŠALJ, 3.8.2009
Ministar turizma Damir Bajs razgovarao je danas u Omišlju s predstavnicima Primorsko-goranske županije, općine Omišalj i s krčkim gospodarstvenicima, a zatim nazočio proslavi 75. godišnjice rada restorana Rivica u Njivicama.

Bajs je izjavio da je ta obljetnica bila povod njegova dolaska na Krk, budući da je riječ o obiteljskom restoranu koji su vodile četiri generacije iste obitelji. Dodao je da Ministarstvo takvu djelatnost želi i nadalje poticati.

Podsjetio je da je u Hrvatskoj oko 1700 restorana u kojima radi oko 11 tisuća ljudi i da se u njima ostvaruje godišnje promet od oko jedne milijarde kuna.

Naglasio je da je ponuda hrane i pića jedan od pet glavnih razloga zbog kojih turisti dolaze u Hrvatsku. Podsjetio je da je na snazi novi zakon o turističkim zajednicama koji omogućuje da se svaka ta zajednica oblikuje na način koji smatra potrebnim.

"Ova turistička sezona je teška i zahtjevna kao što smo očekivali i najavili", izjavio je ministar, dodavši da će rezultati u privatnom smještaju, kampovima i marinama biti nešto bolji nego u hotelima, te da se potvrdila procjena da će veliku ulogu imati aranžmani zaključeni u posljednji trenutak.

Rekao je da istraživanja već sada pokazuju da su ulaganja u internetsku promidžbu bila opravdana i da daju rezultate.

Po dostupnim podacima većina sredozemnih turističkih zemalja ove sezone je u poslovnom minusu u odnosu na prethodnu. Samo u Tunisu ostvaruju plus od 0,5 posto, istaknuo je, dodavši da se u Grčkoj kao jedan od glavnih problema sezone često spominje jaka konkurencija Hrvatske i Turske.

Na novinarski upit o turističkom zemljištu, ministar je rekao da smatra da ga treba davati u koncesiju i da ga ne treba prodavati, te da će turistička zemljišta koja su nezakonito privatizirana biti vraćena državi.

Budući da je na sastanak u Omišlju ministar kasnio, načelnik te općine Tomo Sparožić ispričao ga je da je sa suradnicima pružao pomoć stradalima u jednoj prometnoj nezgodi. (Hina)

 

Pisane vijesti