Autohtonom ponudom jela do veće konkurentnosti

Slika /arhiva/111020-autoht1w.jpg

Preduvjet za dodjelu standarda „Hrvatska autohtona kuhinja“, koji se dodjeljuje hrvatskim restoranima koji u svojim jelovnicima imaju 70 posto jela s popisa jela hrvatske autohtone kuhinje, bila je izrada i primjena Pravilnika. Ministarstvo turizma pripremilo ga je u suradnji sa strukovnim udrugama, a neke od njegovih osnovnih karakteristika su jednostavnost, kratkoća i fleksibilnost. Na ovaj je način po prvi puta objedinjena hrvatska autohtona kuhinja te su otvorene nove mogućnosti za ugostitelje – objasnio je državni tajnik za turizam Željko Lenart na radionici „Hrvatska autohtona kuhinja“, održanoj u okviru Dana hrvatskog turizma.

Nadalje, istaknuo je, vodilo se računa i o ugostiteljima koji u svojim restoranima imaju manje od 70 posto jela sa spomenutog popisa. Njima je, naime, omogućeno da malim znakom u jelovniku imaju mogućnost označiti jelo s popisa, na kojem je trenutno 450 autohtonih hrvatskih jela. No, popis nije konačan i moguće ga je nadopunjavati, o čemu odlučuje stručna komisija.

Pravilnik povećava konkurentnost restorana, a turisti danas sve više traže autohtonost u odredištu. Oni žele kušati izvorna jela i žele čuti priču o njima – naglasio je državni tajnik Lenart. Uz spomenuto, kroz ovaj se projekt, kojeg je Ministarstvo turizma pokrenulo u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskim kuharskim savezom, potiče i korištenje domaćih kvalitetnih namirnica malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Osim toga, na ovaj se način čuva i vadi iz zaborava i naša kulinarska baština.



Pisane vijesti