Apoksiomen na otoku vitalnosti i Muzej Apoksiomena na međunarodnoj izložbi u Firenzi

U Firenzi, od 17. do 19. veljače 2017. godine, održat će se “tourismA - Salone Internazionale dell’Archeologia”, s ciljem predstavljanja, izlaganja i usporedbe brojnih projekata, muzeja, inicijativa i institucija vezanih za promociju i komunikaciju nasljeđa iz antičkog doba te valorizacija arheologije u svijetlu suvremenih zbivanja. U centralnom dijelu izložbenog prostora u Palazzo dei Congresi, gdje će se održavati izložba i sajam, tijekom sva tri dana trajanja manifestacije bit će izložena replika statue Apoksiomena. Brončani kip visok 192 centimetra i težak 250 kilograma potpuno je nalik originalnom kipu koji je trajno nastanjen u Bijeloj sobi u Muzeju u Malom Lošinju.

Na sajmu i izložbi u Firenzi, Muzej Apoksiomena i destinacijski projekt 'Apoksiomen na otoku vitalnosti' na izložbenom punktu predstavit će djelatnici Muzeja Apoksiomena te predstavnici Turističke zajednice grada Malog Lošinja, Jadranke d.d. te Jadranka hotela d.o.o. Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Malog Lošinja Ana Kučić te Miljenko Domijan ispred Ministarstva kulture, u sklopu programa sajma, 17. veljače 2017. u 17 sati održat će javnu prezentaciju o projektu 'Apoksiomen na otoku vitalnosti' i Muzeju Apoksiomena, a očekuje se i dolazak ministra turizma Republike Hrvatske Garija Cappellija.

Za vrijeme dugotrajne i stručne restauracije kipa Apoksiomena, nakon spektakularnog pronalaska i vađenja iz dubine lošinjskog mora, u suradnji s talijanskim institutom Opificio delle Pietre Dure iz Firenze izrađen je cjelovit program konzervatorsko-restauratorskih istraživanja. Prvo predstavljanje vrijednog brončanog kipa Apoksiomena izvan Hrvatske bilo je upravo u Firenzi, od rujna 2006. do siječnja 2007. godine. Deset godina nakon izlaganja Apoksiomen u prestižnoj Palazzo Medici Riccardi, u organizaciji Provicnia di Firenze i Hrvatskog restauratorskog zavoda te nakon što je prošle godine dobio svoj jedinstveni Muzej u Malom Lošinju - sagrađen samo za njega, priča o Apoksiomenu vraća se u Firenzu kako bi još jednom svjetsku, europsku i talijansku javnost podsjetila o kakvom se antičkom blagu radi te kako bi se predstavio arheološki, muzejski i turistički značaj kipa Apoksiomena.

U želji za predstavljanjem Lošinja kao destinacije koja i danas njeguje mnogobrojne vrijednosti njegovane u antici, sukladno povratku veličanstvene statue i otvorenju Muzeja Apoksiomena, osmišljen je destinacijski projekt te kreiran tematizirani katalog pod nazivom „Apoksiomen na otoku vitalnosti“. Tim su projektom kulturno nasljeđe otoka i Apoksiomen te turistička ponuda otoka povezani na interaktivan način tako da gost koji je posjetio Muzej Apoksiomena, može uživati i u Apoksiomenovoj antičkoj kuhinji, isprobati Apoksiomenovu masažu, koristiti Apoksiomenovu kozmetičku liniju, kupiti suvenire i proizvode na bazi antike (Apoksiomenov čaj, antičko posuđe, antički nakit), uživati u jedrenju antičkim plovnim putevima, istraživati podmorje s arheološkim lokalitetima, turističke agencije nude posebne pakete „Apoksiomen u Augustovoj uvali“, „Apoksiomen na Apsyrtidesu“, „Apoksiomen između Pole i Jadere“ i „Apoksiomen i antička Hrvatska“.

Ponuda inspirirana Apoksiomenom uvodi posjetitelje u potpuni kulturni i destinacijski doživljaj, kroz spoj prirode, tradicije, kulture i zdravlja. Također, na tradicionalnom skupu turističkih djelatnika 'Dani hrvatskog turizma' održanom u listopadu na otoku Braču, projektu „Apoksiomen na otoku vitalnosti“ dodijeljena je nagrada za inovaciju godine. (www.mint.hr)

Ostale vijesti