ACI u prvom tromjesječju nastavio ciklus investicija

Slika /arhiva/aci-logotip.jpg

U prva tri mjeseca ove godine ACI d.d. (Adriatic Croatia International Club) ostvario je ukupne prihode u iznosu od 26 milijuna kuna, što čini povećanje prihoda po toj osnovi od 5 posto u odnosu na proteklu godinu.

Rashodi su u istom radoblju smanjeni sa 30,9 milijuna kuna u protekloj godini na 28,7 milijuna kuna u tekućoj godini odnosno umanjeni su za 3,4 milijuna kuna. Ostvaren je sveukupno negativan rezultat od 2,6 milijuna kuna (u 2009. godini ostvaren je negativan rezultat od 6 milijuna kuna), što je i uobičajeno za ovaj period godine s obzirom da je poslovanje marina sezonskog karaktera, te da sezona započinje tek s Uskrsom, dok je period u predsezoni karakteriziran najvećim ulaganjima u infrastrukturu i pripremu sezone u svim ACI marinama.

Po osnovi godišnjeg veza realiziran je sveukupni prihod u iznosu od 21 milijun kuna, te je zabilježeno povećanje prihoda od 11 posto, dok je po osnovi mjesečnog veza ostvaren prihod od 900 tisuća kuna odnosno povećanje prihoda od 22 posto. Tranzit nije kategorija koja se u ovom periodu uzima kao relevantna, jer su plovila tek u pripremi za sezonu te se više prihoda ostvaruje po ostalim nautičkim uslugama odnosno uslugama vezanima uz pripremu plovila za sezonu (dizalice, travel liftovi, vez na kopnu...).

ACI je prema planu ulaganja za 2010. godinu u prvom tromjesečju nastavio s prošlogodišnjim trendom ulaganja u oplemenjivanje 21 marine s ciljem postizanja što višeg nivoa kvalitete usluga u cijelom sustavu ACI marina. Cjelokupna planirana ulaganja za 2010. godinu iznose 67,6 milijuna kuna, te će prema planu ulaganja biti u cijelosti financirana iz vlastitih izvora bez dodatnog kreditnog zaduživanja.

U prvom tromjesečju ugovoreno je 39,5 milijuna kuna odnosno 58 posto sveukupnih ulaganja u sustav marina. Najveći iznos (23,6 milijuna kuna) odnosi se na ulaganja u pontone u ACI marinama Supetarska draga, Milna, Skradin te u valobran u ACI marini Rovinj, dok se 5 milijuna kuna odnosi na realizaciju izgradnje glavnog objekta u ACI marini Split. U ACI marini Dubrovnik je u prvom tromjesečju realizirano 1,7 milijuna kuna za rekonstrukciju recepcije, rekonstrukciju i sanaciju oštećenja na gatovima i ribnjaku marine, uređenje okoliša te pripremu potrebne dokumentacije za proširenje marine. 


Pisane vijesti