8. Velikogorički brass festival

Slika /arhiva/Brass_2014-p.jpg

Najvažnije zbivanje na našim prostorima posvećeno limenim puhačkim glazbalima i ove će se godine, osmi put zaredom održati u Velikoj Gorici, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Riječ je o Velikogoričkom brass festivalu, koji će od 24. do 28. svibnja ponuditi bogat program, u dvorani Gorica i Galženica, a nakon koncerata slijedi druženje s glazbenicima uz jazz uživo na otvorenom.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, Brass se kontinuirano održava od 2007. godine kao jedinstveni festival u Hrvatskoj, a među šest je festivala takve vrste u Europi.

„Na velikogoričkom Brassu ne samo da sudjeluju vrhunski svjetski glazbeni umjetnici poput Jamesa C. Lebensa, Thomasa Reinera, A. Vizzutia, R. Vlatkovića i mnogih drugih, nego Festival potiče skladatelje i na komponiranje novih djela. Tako je, primjerice, Eric Ewazen djelo „Balkanika“ napisao inspiriran boravkom u Hrvatskoj. Stavci skladbe opisuju autorov doživljaj crkve Sv. Marka u Zagrebu i slapova na Rastokama. Trio „Croatian“ američkog skladatelja Jamesa Stephensona jedno je pak od najprodavanijih i često izvođenih djela koje opisuje krovove dubrovačkih kuća, previranja u aristokraciji kroz povijest, a sam naziv ima skrivenu riječ „Croatia“ kroz Morseov kod i njegove ritmičke varijacije unutar melodije“, rekao je Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj velikogoričkog Brassa i jedan od njegovih utemeljitelja.



Najave