8. Kongres hrvatskog kampinga, do 30. listopada

Slika /arhiva/KUHlog_Hr-w.jpg

8. Kongres hrvatskog kampinga, kao mjesto središnjeg okupljanja struke, održava se od 28 do 30. listopada 2014. godine u Starigrad Paklenici (hotel Alan), na kojemu sudjeluju predstavnici kampova, turističkih institucija, međunarodnih i hrvatskih stručnjaka specijaliziranih za kampove i turizam te tvrtki koje nude opremu i usluge za kamping industriju.

Kamo ide  hrvatska kamping industrija? Koji su najveći izazovi pred sektorom koji ostvaruje čak četvrtinu hrvatskog turističkog prometa i u jednom danu nudi smještaj za čak 240.000 turista?

Godina 2014. bila je po mnogočemu specifična i u punoj je mjeri otkrila prednosti i slabosti hrvatskoga turizma, pa tako i kampinga. Odgovor na njih, izazovi u razvoju i nova kvaliteta hrvatskog kampinga aktualne su teme kojima je posvećen najveći godišnji  skup kamping sektora kojeg organizira Kamping udruženje Hrvatske (KUH). Ovaj je skup već tradicionalno mjesto razmjene znanja i iskustava u kamping sektoru.

Dolazak na Kongres najavili su Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice i Daglas Koraca, zamjenik ministra turizma RH. Trećeg dana ovog godišnjeg okupljanja kamping industrije održava se izborna Skupština Kamping udruženja Hrvatske.

Statistika o 2014. godini

Usprkos kišnom ljetu, kamping turizam je u 2014. godini bio uspješan te je pokazao iznimnu izdržljivost, a gosti kampova veliku lojalnost Hrvatskoj kao kamp-destinaciji. Statistički podaci pokazuju da je u prvih osam mjeseci u kampovima boravilo 2,14 milijuna turista (što je ponavljanje rezultata iz 2013.) te da je u njima ostvareno 14,45 milijuna noćenja ili 1 % manje nego prethodne godine. To je  prema ocjeni stručnjaka, s obzirom na  vremenske prilike iznimno dobar rezultat. Najviše noćenja u hrvatskim kampovima ostvarili su Nijemci (31 % ukupnog broja), Slovenci (18%), Nizozemci (11%), Austrijanci (9%)i i Talijani (8%). Gosti iz ovih pet zemalja ostvarili su zajedno čak 77,5 % noćenja u hrvatskim kampovima. Zanimljiv je i trend dolazaka iz ovih TOP 5 emitivnih zemalja: gosti iz Njemačke i Slovenije ostvarili su isti broj noćenja kao i prošle godine, Nizozemci su ostvarili 5 % noćenja manje, Austrijanci 6 % više, dok je Talijana bilo 3 % manje nego u osam mjeseci prošle godine. Po regijama, najveći rast ostvarila je Dalmacija s 4 % više noćenja u kampovima, dok je pad od oko 3 % zabilježen u Istri i na Kvarneru.

Poznati stručnjaci o  razvoju i trendovima

Osim predstavnika nacionalnih turističkih tijela i institucija, u radu ovogodišnjeg kongresa sudjelovat će ugledni međunarodni stručnjaci među kojima i Cornel Straver, direktor Alan Rogersa (jedan od vodećih europskih izdavača u kampingu), Erwin Oberascher, vlasnik Camping.info (jednog od najutjecajnijih kamping portala u Europi), Maja Dimnik, direktorica Garden Villagea Bled (TOP 5 glampinga u svijetu) te mnogi drugi. Na Kongresu će biti riječi o trendovima u europskom kamping sektoru, marketingu, animaciji, kategorizaciji kampova, benchmarkingu, ulozi kampova u razvoju destinacije, standardima sigurnosti i još mnogim drugim temama važnim za uspješno poslovanje modernoga kampa i sektora u cjelini. Na ovom će skupu također dva hrvatska kampa dobiti prestižni europski certifikat održivosti poslovanja u kampovima Ecocamping (kamp Zaton i kamp Kovačine).

Što nam je cilj?

Sudionici 8. Kongresa hrvatskog kampinga razmijenit će iskustva te u suradnji s međunarodnim i domaćim stručnjacima potražiti odgovore na neka od praktičnih pitanja pravaca razvoja i budućnosti hrvatskog kampinga. Kongres stoga ima za cilj potaknuti i usmjeriti daljnji razvoj i novu kvalitetu kampinga koji već posluje  vodeći računa o održivom razvoju i očuvanju prirodnih resursa na kojima velikim dijelom kamping i temelji svoj uspjeh.

U jednom danu 240 tisuća gostiju

Podsjetimo, Hrvatska ima ukupno 523 kampa od kojih 218 pripada kategoriji srednje velikih dok je 305 malih kampova. Ukupni je smještajni kapacitet gotovo 240.000 osoba od čega 218 srednje velikih kampova može u jednom danu ugostiti čak 230.730 osoba. Više od 98% kapaciteta nalazi se u primorskim županijama a nešto manje od 2 posto ukupnog kamping kapaciteta nalazi se u 5 kontinentalnih županije. Preostalih 9 kontinentalnih županija nema ni jedan kamp pa u njihovom otvaranju sigurno leži jedan od izazova hrvatskog kamping turizma. Gledano po županijama, čak 51,2% kapaciteta nalazi se u Istarskoj županiji, a slijede Primorsko-goranska s 19,3% i Zadarska županija s 11,9% kamping kapaciteta Hrvatske.

Izložba prateće opreme

Kako bi se sudionici Kongresa upoznali s najnovijim trendovima i razvojem tehnologija za kamping industriju, priređena je izložba opreme te ponude roba i usluga. Posebnost ovogodišnjeg Kongresa je i to da će se biti izloženo čak 12 novih, inovativnih modela raznih tipova mobilnih kućica koje će predstaviti šest vodećih proizvođača.

Priznanja najboljima

Na Kongresu će se najboljim kampovima Hrvatske dodijeliti posebna priznanja za kvalitetu Croatia's Best Campsites.



Najave