51,6 milijuna kuna za obnovu kompleksa dvorca Tikveš u Kopačkome ritu

Slika /arhiva/tz-baranja_tz-bilje.jpg

Za obnovu dvorca Tikveš uložit će se 51,6 milijuna kuna, od čega 85 posto financira Europska unija, rekla je u utorak na konferenciji u ekološkoj stanici kompleksa tog dvorca voditeljica odsjeka u javnoj ustanovi 'Park prirode Kopački rit' Ružica Marušić. "Ugovor o dodjeli sredstava između parka prirode Kopački rit, Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) potpisan je 5. listopada 2017. Projekt je sufinanciran u okviru operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija - Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode'", objasnila je Marušić.

Projekt su predstavili ravnatelj Parka prirode Tomislav Bogdanović i voditeljica projekta Vesna Hrvojević. Provedba je predviđena do 2021. godine, a njime će se opremiti i prenamijeniti kompleks dvorca Tikveš (novi dvorac s aneksom i ladanjska vila) u prezentacijsko-edukacijski centar o prirodnim značajkama Kopačkoga rita i važnosti njegova očuvanja.

Pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica ocijenila je kako će obnova pridonijeti većem razvoju turizma u Osječko-baranjskoj županiji. 

​"Ovaj prezentacijsko-edukacijski centar u Ministarstvu turizma vidimo kao dodatni motiv dolaska turista u ovu županiju u kojoj ima još potencijala koje treba staviti u funkciju”, rekla je Brzica.
 
Dožupan Goran Ivanović rekao je kako će ta investicija podići razinu turističke ponude te kako ga posebno raduje zainteresiranost Vlade za takav projekt jer je to ozbiljan potencijal koji županiji treba.
 
Kompleks dvorca datira iz 19. stoljeća, a izgradili su ga članovi teschenske loze obitelji Habsburg. Tijekom povijesti dvorci su bili rezidencijalno lovačko središte, poznato u Europi i svijetu, isključivo zatvorenog tipa za goste dvora i vladare.

Od 1991. godine u vlasništvu je Republike Hrvatske, a odlukom Vlade od 1999. godine dan je na korištenje i upravljanje javnoj ustanovi 'Park prirode Kopački rit'.

(Hina)

EU