42. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA

Slika 16.-20.7.2008;press-msf08.jpg

Na 42. međunarodnoj smotri folklora, koja će se održati od 16. do 20. srpnja u Zagrebu, sudjelovat će 26 folklornih skupina iz Hrvatske te dvanaest iz inozemstva, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Koncertne direkcije Zagreb.

www.msf.hr

U okviru Smotre dvije su priredbe posvećene odabranim temama, govornim oblicima folklora te folkloru Gorskoga kotara, rekla je stručna i umjetnička ravnateljica Zorica Vitez.

Prva tema "Govorimo i pjevamo hrvatski" bavi se hrvatskim dijalektima i lokalnim govorima koji će biti predstavljeni zdravicama, svadbenim govorima, govorima u ophodu, a druga aktualnim stanjem na području folklorne tradicije Gorskoga kotara.

Uz kulturno-umjetnička društva i neformalne hrvatske folklorne grupe, nastupit će skupine iz Francuske, Grčke, Indije, Kolumbije, Litve, Malavija, Maroka, Meksika, Rusije, SAD-a, Slovenije i Švedske.

Osim nastupa folkloraša održat će se koncerti etno-glazbe, uz ine, koncert mladih afričkih glazbenika "Body, mind&soul", skupina "Cinkuši" i "Kavaliri", tradicijske glazbe i plesa Rajasthana te Red Cliff ogranka indijanskog plemena Ojibwe iz Wisconsina.

Popratni program obuhvaća besplatne radionice indijanske glazbe i plesa te indijske tradicijske glazbe, modnu reviju "Narodna nošnja i moda" te promociju DVD-a o 40 godina Smotre.

Priredbe će se održavati na Trgu bana Jelačića, na Gradecu, u Gliptoteci HAZU, Atriju Klovićevih dvora i crkvi sv. Katarine, a radionice u Zagrebačkom kazalištu lutaka i Tvornici kulture.

Sudionici Smotre nastupit će i na 13. žetvenim svečanostima u Zaprešiću te Šimunskim cajtima u Markuševcu. (Hina) 



Najave