3. Međunarodni festival turističkog filma, od 4. do 6. lipnja

Slika /arhiva/zgbtourfilm-L.jpg

Međunarodni festival turističkog filma, Zagreb Tourfilm festival, koji je od prošle godine punopravni član CIFFTe – međunarodnog udruženja turističkih filmskih festivala, ove se godine održava od 4. do 6. lipnja 2014. godine u Muzeju Mimara, pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr. sc. Ive Josipovića, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, Ministarstva turizma i Turističke zajednice grada Zagreba. Direktorica festivala je Spomenka Saraga, filmska producentica s dugogodišnjim filmskim stažom.

Posjetitelji će u tri dana Festivala moći uživati u najboljim turističkim filmovima svijeta, a u konkurenciju je stiglo više od 300 filmova iz 58 zemalja, među kojima i iz egzotičnih zemalja poput Bangladeša, Kolumbije, Perua, Bolivije, Laosa, do Indije, Myanmara, Dubaija, Australije, Filipina itd. Izabrani filmovi nude šaroliku tematsku lepezu, od promocije turističkih destinacija, avanturističke ponude, ekstremnih sportova, nautičkog turizma, hotela i resorta,  različitih kultura i tradicija, kao i religijskog i ruralnog turizma.

Zaljubljenicima u putovanja na raspolaganju su filmovi u četiri kategorije: spotovi/filmovi do 3 minute, promotivni filmovi do 7 i do 60 minuta te kategorija TV reportaže i TV dokumentarni film do 60 minuta, a izabrani filmovi će se prikazivati u Muzeju Mimara, u četvrtak, 5. lipnja, u „filmskom maratonu“ od 17.00 do 22.00 sata, za što je ulaz besplatan.

Od prispjelih, u konkurenciju je ušlo 113 filmova, a najbolje će izabrati sedmeročlani stručni žiri.

Uz filmski, pripremljen je i raznovrsni popratni program za goste festivala, poput okruglih stolova s temama: “U službi promocije turizma” (putopisne reportaže - zanemarena kategorija,  ruralni turizam - turizam kroz 12 mjeseci , visoko-tehnološki turizam).

Za inozemne goste bit će organizirani i izleti, prezentacije turističke ponude Zagreba i Opatije te druženja i razgovori s  autorima filmova iz zemlje i svijeta. Festivalu će prisustvovati i velik broj direktora srodnih festivala iz Grčke, Poljske, Austrije, Francuske, Bugarske, Portugala, kao i direktor CIFFTe Alexander Kammel, koji će predstaviti festivale ovog udruženja.



Najave