250. milenijska fotografija Šime Strikomana

Slika /arhiva/tarac-strikoman.jpg

Fotograf Šime Strikoman, jučer je snimio 250. milenijsku fotografiju u uvali Tarac na otoku Kornatu, nazvanu „Idrom Gospi o¨ Tarca“.

Sudjelovalo je oko 600 hodočasnika posebnog Pohođenja Gospi kojoj je posvećena crkvica na Tarcu, izgrađena na ostacima starokršćanske crkve iz 16. stoljeća. Tradicijoa je to po kojoj se ljudi iz Murtera, Betine, Kalija, Salija, Tribunja, Pirovca, Šibenika, Vodica, okupljaju na blagoslovu polja i mora. Hodočašće je to na stotinama brodova, koji krcati uplovljavaju u uvalu Tarac, putem si odmahuju, pozdravljaju se, privezuju jedni za druge i zajedničko mole.

Nakon mise, na iscrtanom Kornatskom kamenu, planirano je snimanje Milenijske fotografije u obliku gajete, staroga broda koji je sa svojim „bilim idrom“ u davnini iskrcavalo na obale Kornate, pradjedove, djedove današnjih hodočasnika.

Upravo zbog te svete tradicije, neprekinute baštine, odlučio sam u suradnji s Nacionalnim parkom „Kornati“, uredom Turističke zajednice općine Murter-Kornati, Župe „Svetog Mihovila“ i murterskih obitelji Jerat i Lovrić snimiti 250. Milenijsku fotografiju s ovim tradicionalnim motivom, rekao je Strikoman.
 



Pisane vijesti