Vlada RH: Prihvaćen prijedlog Uredbe o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te Uredbe o namjeni i načinu raspodjele sredstava Fonda za udružene turističke zajednice

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201209_n_brnjac_vrh.jpg

Prihodi turističkih zajednica su u 2020. godini zbog negativnih učinaka pandemije znatno smanjeni u odnosu na planirane, zbog čega brojne turističke zajednice, posebno u kontinentalnom području, nisu mogle provesti planirane aktivnosti, a mnoge od njih se  suočavaju i s problemom likvidnosti.

„Upravo s ciljem da se turističkim zajednicama pomogne u trenutku kad im je najpotrebnije, ali i da se omogući razvoj turističkih proizvoda kojima će se osigurati bolja priprema za narednu turističku sezonu, uredbama je omogućena isplata sredstava već u ovoj godini na temelju mjerljivih i objektivnih kriterija“, ističe ministrica Brnjac.
 
Uredbama je turističkim zajednicama omogućeno korištenje sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent i Fonda za udružene turističke zajednice za 2020. godinu.
 
Sredstva fondova za 2020. godinu koristit će se namjenski i to samo za zadaće predviđene godišnjim programom rada ili sporazumom (ako se radi o projektnom udruživanju), a koje se nisu mogle realizirati  zbog problema nastalih uslijed pandemije bolesti COVID -19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, s tim da korisnici za administrativne troškove mogu upotrijebiti najviše 50% od iznosa dodijeljenih sredstava.
 
Kriteriji za dodjelu sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent za 2020. su određeni na temelju indeksa turističke razvijenosti (ITR) koji je izrađen sukladno javno dostupnim pokazateljima. Indeks turističke razvijenosti po turističkim zajednicama je dostupan na interaktivnoj karti http://www.iztzg.hr/hr/itr/.
 
„Svjesni kako je turističkim zajednicama potrebna pomoć u pripremi turističke godine 2021., ovakvom raspodjelom omogućili smo korištenje sredstava fondova za preko 170 lokalnih turističkih zajednica i 14 regionalnih, te oko 19 formalno i 6 projektno udruženih turističkih zajednica. Važno je poduzeti sve korake kako bismo što uspješnije pripremili novu turističku godinu i osigurali brži oporavak turizma u svim destinacijama“, zaključila je Brnjac.

Priopćenja