105. plivački maraton Šilo - Crikvenica

Slika /arhiva/Silo-Crikvenica1.jpg

Polovica kolovoza se u Crikvenici već više od stotinu godina obilježava na poseban način. Spaja se tradicija, sport, pozitivno natjecateljsko ozračje, more i dva mjesta - Crikvenica i Šilo. Naime, ovdje se još od početka prošloga stoljeća pliva najstariji maraton na Jadranu.

Riječ je o tradicionalnom Plivačkom maratonu Šilo - Crikvenica, koji će se u subotu, 15. kolovoza 2015., održati čak 105. put. Priča o ovome maratonu seže u davnu 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu u preplivavanju od Šila do Crikvenice. Stoljetni je maraton od početnog avanturističkog pothvata skromnih razmjera izrastao u jedinstvenu i vrijednu sportsku manifestaciju, koja je izazov i rekreativcima i vrhunskim sportašima te već desetljećima privlači veliku pozornost.

Maraton se tradicionalno pliva 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice. Boduje se za natjecanja CRO-CUP-a, Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja. Za sudjelovanje se godinama prijavljuju vrsni natjecatelji, uglavnom plivači poznatih hrvatskih klubova te brojni plivači - gosti iz stranih zemalja.

Posljednjih je petnaestak godina broj plivača naglo porastao na više od 300. Ove se godine na maraton prijavilo 344 sudionika, a dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije, Njemačke, Italije, Francuske, Mađarske, Švicarske, Slovačke, Velike Britanije i SAD-a. Najstariji natjecatelj rođen je 1939. godine, a najmlađi 2006. U okviru CRO-CUP-a plivat će 66 natjecatelja, dok će rekreativaca biti 278. Zanimljivo je i to da će sudjelovati dvije obitelji, par blizanki i par blizanaca.

Dužina plivačke staze iznosi 3500 m. Start je u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice, na vanjskome zidu Gradskoga plivališta. Gledatelji u Šilu uživaju u prizoru dok plivači istovremeno skaču s rive i u moru se pripremaju za start, a ništa manje uzbudljivo nije ni na cilju, dok se iščekuju i redom pojavljuju natjecatelji.

Za vrijeme trajanja natjecanja primjenjuju se pravila Hrvatskoga saveza za daljinsko plivanje, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri. Završetak natjecanja je u 11:30, kada vrhovni sudac označava kraj maratona. Natjecanje se odvija u  nekoliko kategorija, ovisno o spolu i godištu plivača, a svi sudionici natječu se u apsolutnoj kategoriji za pobjednika maratona.

Čamci u pratnji plivača oblikuju se u konvoj s lijeve i desne strane koridora u kojemu plivači plivaju. Stotine natjecatelja koji istovremeno osvajaju morsko plavetnilo, adrenalin i uzbuđenje, vjerni i spontani navijači na obali i moru i prekrasan krajolik - prizori su to koji se uvijek pamte.

Najuspješniji natjecatelji bit će proglašeni u 12 sati na Gradskome plivalištu u Crikvenici.

Organizator 105. Plivačkoga maratona Šilo-Crikvenica je Turistička zajednica grada Crikvenice. Suorganizatori su PŠRD "Arbun" Crikvenica, ŠRK "Oslic" Selce, ŠRD "Lovrata" Dramalj, ŠRD "Tunera" Jadranovo, Jedriličarsko društvo "Val", Crikvenički plivački klub, Vaterpolo klub "Crikvenica", KPA "Crikvenica" i Udruga umirovljenika grada Crikvenice "Sunce". Pokrovitelji su Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, "Eko - Murvica" d.o.o. i Hostel "Karlovac".



Najave