"100% zagorsko" na Trgu bana Jelačića

Slika /arhiva/w-130920-100-zag1.jpg

Pod nazivom "100% zagorsko" danas je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića otvorena dvodnevna prodajna izložba ekoloških i integriranih poljoprivrednih, turističkih i tradicionalnih proizvoda i usluga Krapinsko–zagorske županije.

Na otvorenju je istaknuto da je ta priredba najveći izlog raznovrsne i bogate ponude zagorske hrane, vina i prirodnih pića, kulture i tradicije kojom se Zagorje želi prikazati kao regiju koja njeguje tradiciju i koja je u mnogo čemu sačuvala izvornost. Posjetitelji će moći kušati zagorske autohtone delicije, kupiti jedinstvene ekološke proizvode, ali i uživati u bogatome dvodnevnome kulturno-zabavnom programu. Prodajna izložba, koja se održava četvrti put, okupila je 85 izlagača na gotovo cijelome zagrebačkom glavnom trgu, a prati je i cjelodnevni program zagorske glazbe i plesa s više od 350 izvođača, kulturno-umjetničkih društava, tamburaša, vokalnih skupina i solista. U sklopu manifestacije promovira se i zajednički žig "Bagrem med zagorskih brega".

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da će njihovi izlagači Zagrepčankama i Zagrepčanima pokušati dočarati njihovu zagorsku "bajku na dlanu". "Dva dana ćemo preseliti ovu bajku u Zagreb, a nakon toga već od nedjelje očekujemo vas s druge strane brega, da dođete i uživo vidite kako bajka izgleda", poručio je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što se manifestacija organizira na glavnome zagrebačkom trgu. Rekao ja kako "doma ima 66 posto zagorskoga, a na Jelačić placu je samo 100 posto zagorskoga" te je poručio "neka nam živi vječno naš kaj". Istaknuo je da je Zagreb domaćin cijeloj Hrvatskoj te da to pretaču u praksu svaki dan.

Ministar turizma Darko Lorencin, istaknuo je da "bajka tek počinje“, dodavši kako je Krapinsko-zagorska županija svoj poprilično težak put u dobroj mjeri već prevalila i da im želi "uliti još vjetra u ta jedra", poduprijeti ih da nastave i budu uporni. Rekao je kako se treba još više povezati i sve proizvode još jače zaštititi i standardizirati, jer tada, ocijenio je, "govorimo o jednom ozbiljnom poslu, o dugoročnom poslu i u konačnici kvalitetnom razvoju Krapinsko-zagorske županije".

Na otvorenju je bio i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, a izložbu "100% zagorsko" svečano je otvorila zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, koja je istaknula kako je poljoprivreda i prehrambena industrija strateška djelatnost vezana za razvitak cjelokupnoga hrvatskoga gospodarstva i na tom području možemo učiniti mnogo, ponajprije u kontinentalnom dijelu Hrvatske. (Hina)



Pisane vijesti