10. turističko-gastronomska manifestacija "Babičini kolači"

Slika /arhiva/10_babicini_kolaci.jpg

Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja (subota, 16. 4. 2016. u 15.00 sati, Zagorska Sela).

Ove se godine natječe 38 babica, pred ocjenjivačkom komisijom: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i predsjednik ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i  Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva Majsecov mlin i predsjednik kuharskog saveza KZŽ.

Za pobjedničku lentu natječu se babice koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona čiji  kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.

Na jubilarnu 10. manifestaciju dolaze gosti iz Solina, iz Popovca u Baranji i iz Slovenije, koji će predstaviti kulturu i tradiciju kraja iz kojeg dolaze. Naime, svake godine je veliki interes iz cijele Hrvatske, a i šire za sudjelovanjem na manifestaciji, no, u natjecanju mogu sudjelovati samo zagorske bake.

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam, koliko su se natjecateljice svojom odjećom i dekoracijom izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji. O tome će, uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka, odlučivati Tatjana Brlek, v.d. voditeljica  Muzeja Staro selo Kumrovec i Ivanka Vahtarić, aranžerka iz Kumrovca.

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja, bit će objavljena i knjiga svih recepata kolača natjecateljica. No, prije toga, izloženi kolači, pripremljeni na tradicionalni način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica, mogu se kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Zagorskim Selima, kamo je ove godine natjecanje dovela lanjska pobjednica Nada Zgorelec s kolačem „Gostovanjsko prase“.



Najave