​Slunj uvršten u popis najboljih turističkih sela

Slika /1_A_fotke_vijesti/231023_besttourismvilages1.jpg

U konkurenciji od gotovo 260 prijava iz više od 60 zemalja, Grad Slunj je izabran za jedno od najboljih turističkih sela. Priznanje je to Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) selima, ali i gradovima s manje od 15.000 stanovnika, koji se ističu u njegovanju ruralnih područja i očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti, lokalnih vrijednosti te su prepoznati kao primjeri izvrsnosti u području održivog i društveno odgovornog turizma.

Priznanje je dodijeljeno tijekom Generalne skupštine UNWTO-a, održane u uzbekistanskom gradu Samarkandu: https://www.unwto.org/news/unwto-names-its-best-tourism-villages-2023

Pokrenuta 2021. godine, inicijativa UNWTO-a (Best Tourism Villages) za najbolja turistička sela dio je UNWTO-ovog programa Turizam za ruralni razvoj.

Cilj programa je poticanje razvoja i uključivanja u ruralna područja, borba protiv depopulacije, unapređenje inovacija i integracija lanaca vrijednosti kroz turizam kao i poticanje održivih praksa.

U ovom trećem izdanju odabrana su 54 sela iz svih regija. Dodatnih 20 sela pridružilo se Programu nadogradnje, a svih 74 sela sada su dio mreže najboljih turističkih sela UNWTO-a.

Poziv za podnošenje prijava za odabir najboljih turističkih sela 2024. godine očekuje se početkom slijedeće godine.

Pisane vijesti