Hrvatskoj prvo mjesto u godišnjem natječaju Green Skills Award 2022

Slika /2022_sustainable/220616_the_green_changemakers.png

Područje turizma jedan je od globalno najbrže rastućih gospodarskih sektora, koji istovremeno rezultira određenim opterećenjima na prirodne resurse i okoliš, te na društveni i kulturni aspekt pojedine destinacije. Projekt „The Green Changemakers“ osposobljava učenike da razviju kritičko razmišljanje i donesu odgovorne odluke za zeleniji način života. U Projekt je uključeno pet osnovnih i srednjih škola u tri zemlje, Hrvatskoj, Turskoj i Armeniji - 62 učenika i 11 nastavnika.

Na području Republike Hrvatske, uz nositelje projekta Gimnaziju Vukovar i Tehničku školu Karlovac, uključena je Industrijska strojarska škola Zagreb. Međunarodno partnerstvo ostvaruje se u suradnji sa anadolijskom srednjom školom Yunus Emre iz Bingola, Turska i srednjom školom Karmirgyugh N1 secondary school, Karmirgyugh, Armenija.
 
O kvaliteti provedenog projekta najbolje govori njegovo uvrštavanje u godišnje natjecanje koje prepoznaje projekte iz cijelog svijeta koji predstavljaju primjer inovativnosti i kreativnosti u zelenim vještinama i obrazovanju Green Skills Award 2022. . O ovogodišnjim pobjednicima odlučeno je javnim glasanjem. Između 10 odabranih finalista, Hrvatskoj je dodijeljeno prvo mjesto u godišnjem natječaju Green Skills Award 2022.,dok je drugo mjesto osvojio nigerijski projekt “Operation Skill Them Up”, a treće mjesto kenijski projekt “Don Bosco Tech Africa”.
 
Više o projektu možete pronaći ovdje.
 
Jedino održivi turizam koji ekonomsku korist uvažava podjednako kao nužnost očuvanja i zaštite okoliša i prirode te kvalitetu života i dobrobit lokalne zajednice, može ostvariti dugoročno održive rezultate. Oslanjajući se na 17 ciljeva Agende 2030 te na novu EU strategiju turizma „Transition pathway for tourism“, EU države članice imaju smjernice na temelju kojih to provesti u praksi. Osim toga, razne globalne, EU i nacionalne inicijative, kao i projekti usmjereni su na jedan cilj, a to je razvoj održivog turizma. Tako je i međunarodni projekt učenika osnovnih i srednjih škola „The Green Changemakers“, provođen od studenog 2021. godine  utjecao na: 
  • podizanje svijesti i uključivanje učenika u procese (lokalnog i globalnog) održivog razvoja kroz osnaživanje kritičkog razumijevanja te stjecanje praktičnih znanja i vještina,
  • osnaživanje učenika za donošenje informiranih odluka i primjenu održivih načina života vezanih za vlastito zdravlje u međuovisnosti s prirodom i okolišem uz osvješćivanje učenika o važnosti održivog razvoja i njihove uloge u zajednici (provedba učeničkih projekata održivog razvoja u školi i/ili lokalnoj zajednici),
  • osnaživanje nastavnika i dionika lokalne zajednice o održivom razvoju kroz informiranje brojnim kanalima komuniciranja u sklopu projekta te poticanje na aktivno sudjelovanje u ekološkim aktivnostima na dobrobit lokalne zajednice,
  • unaprjeđenje odgojno-obrazovnih procesa "zelenim", održivim, globalnim sadržajima korištenjem interaktivnih metoda i iskustvenim učenjem.


Pisane vijesti