Mali Lošinj u Top 100 održivih destinacija svijeta

Slika /1_A_fotke_vijesti/231011_TZGML.jpg

U konkurenciji 165 ovogodišnjih prijava Mali Lošinj je ponovo uvršten u 100 najbolje rangiranih održivih destinacija svijeta. Priznanje je dodijeljeno na 9. međunarodnoj konferenciji Svjetskih dana zelenih destinacija (Global Green destination days), koja se održavala od 8. do 10. listopada u estonskom glavnom gradu Tallinnu.

Riječ je o najvećem globalnom programu koji prepoznaje i promovira održivost destinacija: https://www.greendestinations.org/green-destinations-top-100-stories-2023-list-unveiled/

Prijave je ocjenjivao tim ocjenjivača Top 100 priča, stručnjaci za zemlje i partneri Green Destinations. Pri odabiru su uzeti u obzir kriteriji kao što su kvaliteta, prenosivost i razina inovativnosti u pričama kojima destinacije prezentiraju rješenja kako su odgovorili na izazove i probleme održivog turizma.  Sve odabrane destinacije također su ocijenjene prema osnovnim kriterijima standarda Green Destinations koji su identificirani kao osnove održivosti.

Mali Lošinj je ponovo prepoznat po priči održivog i odgovornog turizma, odnosno projektu „Drvo je prvo“ posvećenog uključivanju lokalnog stanovništva u tradicijsku priču otoka Lošinja kroz revitalizaciju drvene građe u maloj brodogradnji.

Očekuje se da će poziv na prijavu za top 100 priča za 2024. godinu biti otvoren od 1. studenog 2023. godine.

Pisane vijesti