ITB: Telašćica, Zagrebačka županija i Lika sa svjetskim certifikatima održivosti

Slika /1_A_fotke_vijesti/240305_itb_berlin_FaH.jpeg

Park prirode Telašćica, Zagrebačka županija i Lika dobili su na svjetskoj turističkoj burzi ITB Berlin svjetske certifikate održivosti prema modelu organizacije "Green Destinations" za održivo upravljanje turizmom, očuvanje prirodnih, kulturnih i društvenih vrijednosti, izvijestili su iz tih ustanova.

Certifikati održivosti "Green Destination" su među najvećim svjetskim priznanjima za održivo upravljanje turizmom, a dodjeljuju se onima koje se prijave i ispune zahtjevne kriterije za unapređenje destinacija i pružatelja usluga u turizmu na temelju četiri komponente održivog razvoja - društvenu, okolišnu, ekonomsku i kulturnu. 

Ti su certifikati ove godine dodijeljeni u sklopu burze ITB  Berlin, i to na na večernjoj svečanosti u četvrtak, 6. ožujka, a među dobitnicima su i tri hrvatske destinacije pri čemu je Telašćica dobila srebrno, dok su Zagrebačka županija i Lika dobile brončana priznanja. 

Telašćica sa srebrnim priznanjem prvi održivi park prirode u Hrvatskoj

Sa srebrnim priznanjem "Green Destinations" Telašćica je postala prvi tako certificirani park prirode u Hrvatskoj, što je, kako ističu iz te ustanove, potvrda napora cijele destinacije u održivom upravljanju u turizmu.

"To je i potvrda našeg dugogodišnjeg rada na očuvanju prirodnih ljepota Telašćice i promociji održivog turizma. Srebrna oznaka je pravi dokaz da smo na odličnom putu, baš kao i Plitvička jezera, koja su prvi hrvatski nacionalni park s ovim priznanjem. Ponosni smo što je Telašćica prvi, a trenutno i jedini park prirode u Hrvatskoj s takvim certifikatom", poručio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Telašćica Krešimir Rašan.

To je i doprinos promociji Dugog otoka kao destinacije održivog turizma, s fokusom na očuvanje prirodnih i kulturnih resursa,  ističu iz ustanove, dodajući da program za destinacije i pružatelje usluga u turizmu koje provodi Green Destinations podržavaju i UN te Globalno vijeće za održivi turizam, a ovisno o broju prikupljenih bodova prilikom procesa certificiranja, turističkim destinacijama se dodjeljuju brončane, srebrne, zlatne ili platinaste oznake.

Zagrebačka županija i Klaster Lika s brončanim priznanjima

Brončano priznanje za Zagrebačku županiju primila je Turistička zajednica Zagrebačke županije, čija direktorica Ivana Alilović ističe da su time postavili županiju na kartu svjetskih "Green Destinations" destinacija, kojih je nešto više od 500 certificiranih po tom svjetski priznatom modelu.

"To je rezultat dugogodišnjeg predanog rada Turističke zajednice prema održivom turizmu i velika čast. Zagrebačka županija nije samo destinacija za odmor nego i primjer kako se briga o okolišu uspješno može uklopiti s turističkom ponudom. Naša županija, među većima je po površini u Hrvatskoj, bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja, a osim bogate eno i gastro ponude ponosi se i povezanošću s lokalnom zajednicom", naglasila je.

Toga ne bi bilo bez zajedničkog rada i suradnje svih sudionika u turizmu Zagrebačke županije, rekla je Alilović, dodajući da je to "zajedničko priznanje i poticaj da nastavimo i dalje promišljati i živjeti održiviju budućnost uz održivo upravljanje turizmom, zaštitu prirode i baštine, upravljanje otpadom, energetsku učinkovitost, borbu protiv klimatskih promjena i drugo".

Po njenim riječima, za to su prošli intenzivne pripreme te predstavili opsežne dokumente koji pokrivaju čak 84 kriterija održivosti, kao i neovisno auditiranje na terenu.

O tom priznanju Klasteru Lika Destination, njegova predsjednica Petra Kovačević ističe da su time obuhvaćene tri županije u Hrvatskoj, da su već 2020. upisani na popis top 100 svjetskih održivih destinacija organizacije Green Destination te je sada njihov rad prepoznat i nagrađen.

"Ponosni smo na naš rad, prionuli smo ispunjavanju kriterija, od kojih je jedna i edukacija, u čemu je naš materijal 'Lika Quality' istaknut i kao primjer iz kojeg drugi mogu učiti. To nam je vrijedna potvrda razvoja destinacije u pravom smjeru i obveza da isto nastavimo i dalje", komentirala je Kovačević.

I ona je naglasila da je u tome bilo angažirano puno dionika, i javni i privatni sektor, i lokalno stanovništvo, koji su pružili važne informacije i podršku u tom procesu te se, kao i u drugim certificiranim odredištima, od toga očekuje i veća vidljivost na svjetskoj turističkoj karti, dodatna promocija i dobra posjećenost. (Hina/FaH)

Pisane vijesti