Dostupni najnoviji podaci o indikatorima održivog razvoja

Slika /2022_odrzivi_web/UN_Tourism_L.png

Krajem travnja objavljeni su najnoviji podaci o indikatorima ciljeva održivog razvoja 8.9.1 i 12.b.1, uključenih u Globalni Okvir Indikatora (Global Indicator Framework), koje prikuplja i ažurira Odjel za statistiku UN Tourism. Detalje možete preuzeti ovdje 

Prikupljanje podataka započelo je 2019., a sadrži podatke od 2008. godine.

Pokazatelj 8.9.1 o BDP-u izravnog turizma pomaže u praćenju cilja 8.9 koji poziva zemlje da „promiču održivi turizam” u okviru UN globalnog cilja za održivi razvoj 8 o dostojanstvenom radu i gospodarskom rastu.

Hrvatska se pritom nalazi u samom vrhu europskih zemalja po udjelu izravnog turističkog BDP-u u ukupnom BDP-u od 11,2%. Nakon nje slijede Crna Gora sa udjelom od 10%, Španjolska s udjelom 6,4% i Portugal s udjelom od 6,3% izravnog turističkog BDP-a u ukupnom BDP-u.

Indikator 12.b.1 pokazuje spremnost zemalja da razviju i provedu standardizirane računovodstvene alate za praćenje ekonomskih i ekoloških aspekata održivog razvoja na održivi turizam što je predviđeno u cilju 12.b u okviru UN globalnog cilja za održivi razvoj 12 o održivoj potrošnji i proizvodnji. Točnije, navedeni indikator prati provedbu najrelevantnijih tablica Satelitskog računa turizma (TSA) i Sustava ekonomskog računovodstva okoliša (SEEA), odnosno pokazuje broj strategija ili politika održivog turizma i provedenih akcijskih planova s ​​dogovorenim alatima za praćenje i evaluaciju. Za Hrvatsku najviše ih je indicirano u 2012., 2014., 2016., 2018. i 2020. godini (period od 2008. do 2022.)

U prošlosti je UNWTO proveo studije o provedbi Satelitskog računa turizma među 60 zemalja, a posljednje izdanje kompilacije dobivenih podataka dostupno je ovdje.

Pisane vijesti