Pet posto više stranih turističkih dolazaka i noćenja u 2007. godini

Želio bih još jednom iskoristiti priliku i povodom Svjetskog dana turizma čestitati svim djelatnicima i posebno djelatnicama na još jednoj uspješno odrađenoj turističkoj godini. Iako još nismo stigli do samog kraja 2007. godine, već sada brojke govore kako možemo očekivati 5%-tni porast u dolascima i noćenjima kada su u pitanju inozemni turisti, te porast od 1% u dolascima i 3% u noćenjima kod domaćih turista, kazao je Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta pri početku današnje 20. sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice.

Kalmeta je naglasio kako će dobrim rezultatima sigurno doprinijeti i uspješna posezona, a sve to bi trebalo rezultirati porastu prihoda od turizma u iznosu od 10 – 12% u odnosu na 2006. godinu. Po njemu snaga Hrvatske kao turističke zemlje leži u tome što se prije svega radi o izuzetno sigurnoj destinaciji i što se tijekom proteklih nekoliko godinu puno investiralo u cestovnu i lučku infrastrukturu.

Kako bi i narednu sezonu dočekali spremni, pojasnio je, Ministarstvo je već uputilo prema Vladi Program za pripremu turističke 2008. godine.

O jako dobroj posjećenosti Hrvatske od strane brojnih emitivnih tržišta govorio je i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić, koji je posebno izdvojio Njemačku, Sloveniju, Češku, Austriju i nova tržišta kao što su Rusija i SAD. Lošiji ovogodišnji rezultati, dodao je, zamijećeni su kod zemalja Italije i Mađarske s obzirom da se radi o zemljama koje se suočavaju s poteškoćama u vlastitom gospodarstvu i čiji turisti pokazuju veću cjenovnu osjetljivost.

Bulić je ujedno predstavio polazne odrednice Programa rada Hrvatske turističke zajednice za 2008. godinu, stavljajući poseban naglasak na daljnji očekivani rast fizičkog obujma turističkog prometa do 3% u dolascima i 2% u noćenjima , na povećanje vrijednosnih učinaka u turizmu za oko 5 % u odnosu na 2007. godinu, pojačanu aktivnost dvaju turističkih kontinentalnih područja i na daljnjoj afirmaciji Hrvatske kao zemlje kampinga i smještaja kod domaćina.

Govoreći o Strateškog marketinškom planu hrvatskog turizma za razdoblje 2008.-2012. godine, najavljeno je za 25. listopada održavanje uz to vezane Poslovne radionice tijekom nadolazećih Hrvatskih dana turizma u Cavtatu.

Tekuću turističku godinu pohvalio je i glavni direktor Croatia Airlines-a Ivan Mišetić, koji je zaključio kako je vrlo važno što je sezona u zračnom prometu protekla bez incidenata, te da Croatia Airlines računa zaključiti tekuću godinu s 100.000 više prevezenih putnika u odnosu na 2006. godinu.

U nastavku sjednice najavljeno je i raspisivanje javnog natječaja za imenovanje direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, funkciju na koju je u listopadu prije četiri godine stupio Niko Bulić.



Pisane vijesti