Dosad najuspješnija manifestacija "Eko-etno Hrvatska"

Peta po redu izložba proizvoda i usluga ruralnih područja 'Eko-etno Hrvatska' u organizaciji društva Hrvatski farmer i Zagrebačkog velesajma, u šest je dana trajanja (od 11. do 16. rujna) na izložbenom prostoru od ukupno 8.000 kvadratnih metara predstavila 18 županija, nekoliko gradova i općina te više od 600 malih izlagača. 

Priredba je održana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, a ove se godine, kao partner projektu, priključilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Bosne i Hercegovine.

U središnjem dijelu priredbe, na „Eko-etno večeri“, dodijeljene su brojne nagrade i priznanja izlagačima. Zlatna povelja za najbolji nastup pripala je Zadarskoj, srebrna povelja Vukovarsko-srijemskoj, a brončana Ličko-senjskoj županiji. Posebna priznanja ocjenjivačkog suda za oblikovanje izložbenog prostora dobili su Primorsko-goranska, Međimurska i Splitsko-dalmatinska županija.

Organizatori ovogodišnjeg „Eko-etno Hrvatska“ posebnu su pozornost posvetili različitim stručnim seminarima i poslovnim susretima. Tako je na seminaru „Brandiranje destinacija i autohtonih hrvatskih proizvoda“ zaključeno kako se pozitivan imidž hrvatskih destinacija ne može nametnuti, već mora zaživjeti u svijesti ljudi.

Na Okruglom stolu o problematici šljive i šljivovice istaknuta je potreba za stvaranjem zakonske regulative i ujednačavanja samog sustava proizvodnje čime bi postali konkurentniji i bliži otvorenom europskom tržištu.

Predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, Šime Klarić najavio je osnivanje Burze autentičnih proizvoda, koja će uz stručnu pomoć Hrvatskog farmera d.d. te financijsku podršku Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka stvoriti preduvjete za povećanje konkurentnosti hrvatskog tržišta i pozicioniranja proizvoda na njemu.
 



Pisane vijesti