Korčula: Predstavljena brošura i film o Marku Polu

U programu obilježavanja Pomorske bitke pokraj Korčule 7. rujna 1298. između tada najjačih pomorskih sila na Sredozemlju, Venecije i Genove, u kojoj je zarobljen Marko Polo, danas je u Korčuli predstavljena brošura i film iz programa Hrvatske turističke zajednice pod nazivom "Hrvatska domovina Marka Pola.".

Direktor HTZ-a Niko Bulić je, predstavljajući film i brošuru, rekao da su oni napravljeni na osnovi znanstvenih istraživanja, te da će, kako je ustvrdio, afirmirati činjenicu da je Marko Polo veliki pomorac iz 13. stoljeća i prvi istraživač Dalekog istoka, rođeni Korčulanin, kojemu je tako i Hrvatska domovina.

Brošura je tiskana u 150 tisuća primjeraka na četirima jezicima: 10 tisuća primjeraka na hrvatskom jeziku, 40 tisuća na engleskom te po 50 tisuća na kineskom i japanskom.

Film dužine 16 minuta snimljen je u šest jezičnih verzija - hrvatskoj, engleskoj, japanskoj, kineskoj, ruskoj i španjolskoj. U brošuri se uz privlačne fotografije opisuje Korčula kao rodni otok i grad Marka Pola, viteška igra Moreška i razne kulturno-povijesne vrijednosti toga grada.

U brošuri su i napisi o Hrvatskoj, njezinim športašima, kulturi, podmorskim tajnama, o pasmini psa dalmatinca i t.d.

Posebna je tema Put svile - svilena nit kojom se tkala veza između udaljenih civilizacija i putovanja Marka Pola s ocem i stricem u Kinu. Ondje je Marko, iako mu je bilo tek 17 godina, bio primljen u diplomatsku službu mongolskog cara Kublaj-kana, gdje je ostao 20 godina. Na povratku kući zatekla ga je velika bitka između Venecije i Genove u kojoj je bio zarobljen.



Pisane vijesti