Predstavljen projekt «Pašman Resort»

U Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka predstavljen je prvi greenfield investicijski projekt javno-privatnog partnerstva u turizmu «Pašman Resort».

Projekt turističkog razvoja južnog dijela otoka Pašmana na površini od 600 hektara, javnosti je predstavio njegov voditelj prof. dr. Ivan Vajić, međunarodni konzultant za projektni menedžment. Profesor Vajić na čelu je Stručnog povjerentva za pripremu i realizaciju projekta, u čijem sastavu su: državni tajnik Zdenko Mičić, dr. Denis Alajbeg, zamjenik državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju, dr. Petar Kragić, član Poglavarstva Zadarske županije za turizam i pomorstvo, ing. Ante Šarić, HAC, ispostava Zadar.

Investicijski projekt javno-privatnog partnerstva, prema riječima dr. Vajića, realizirat će se na atraktivnoj lokaciji i ne predviđa davanje kredita ili jamstava države, dakle sam projekt je garancija ulagačima. U tijeku je međunarodni natječaj za izbor konzorcija konzultantskih tvrki koje će izraditi konceptualno rješenje i raspisati natječaj za investitore među kojima će općina Pašman imati vlasnički udjel ili će biti davatelj koncesije, dok je vrijednost cijelog projekta između 300 i 500 milijuna eura.

Za izradu natječajne dokumentacije, čije su postavke utemeljene na hrvatskim zakonima i međunarodnim standardima, korištena je metodologija Svjetske banke i Međunarodne federacije konzultanata (FIDIC) te metodologija Europske unije, rekao je dr. Vajić, a cijeli projekt mogao bi biti model za greenfield investicijske projekte javno-privatnog partnerstva u turizmu.

Važno je napomenuti kako u realizaciji ovog projekta neće biti prodaje općinskog zemljišta na otoku.



Pisane vijesti