MMTPR: Još nema zahtjeva za kreditiranje seoskog turizma

U Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka očekuju da će uskoro biti podnijeti prvi zahtjevi za novi program kreditiranja seoskog turizma, te procjenjuju da bi u prvoj godini provedbe tog programa moglo biti podneseno bar desetak zahtjeva.

S vremenom i iskustvom prvih podnositelja broj zahtjeva će brzo rasti, procjenjuju u Ministarstvu.

Kreditni program "Razvoj turizma na selu" pokrenut je prije mjesec i pol dana, a do sada, doznaje se, još nema konkretnih zahtjeva.

Na upit kako to komentiraju iz Ministarstva odgovaraju da je slab početni interes bio i za prije pet godina pokrenuti program "Poticaj za uspjeh", kojim se kreditira razvoj malog obiteljskog poduzetništva u turizmu.

Kako je vrijeme odmicalo zanimanja poduzetnika i zahtjeva je bilo sve više, pa je tako pet godina poslije na hrvatskom tržištu 350 novih malih obiteljskih hotela izgrađenih i obnovljenih sredstvima iz tog programa, kažu u Ministarstvu u kojem očekuju da će se slično dogoditi i s programom kreditiranja seoskog turizma.

Osim Ministarstva, u program kreditiranja seoskog turizma uključeno je 16 banaka u kojima su u tijeku tehničke pripreme za zaprimanje zahtjeva po osnovi tog specifičnog programa.

U Ministarstvu ističu da prema njihovim saznanjima zanimanja za te kredite ima, te da se potencijalni korisnici raspituju o mogućnostima i uvjetima. Potencijalnim korisnicima između ostalih smatraju i trenutno registriranih 335 seoskih domaćinstava u Hrvatskoj.

Program "Razvoj turizma na selu" Ministarstvo je pokrenulo početkom srpnja ove godine u suradnji s poslovnim i Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo (HAMAG).

Cilj programa je, osim poticanja razvoja turističke ponude kao dopunske aktivnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, revitalizirati te poboljšati kvalitetu života u hrvatskim ruralnim područjima.

Program se temelji na kreditnim sredstvima banaka od 10 tisuća do maksimalno 200 tisuća eura, pri čemu kamatna stopa kredita za korisnike iznosi svega 2 posto, budući Ministarstvo ukupnu kamatu od 8 posto subvencionira sa 6 posto. Rok otplate je do 15 godina uz poček do 2 godine.

(Hina)



Pisane vijesti