Nastavak trenda - više dolazaka kruzera s manje putnika

Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom je teritorijalnom moru u prvih šest mjeseci ove godine bilo 283, što je 17 ili 6,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, ali je na tim brodovima u Hrvatsku došlo 6,1 posto manje putnika ili njih blizu 350 tisuća, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Takav trend s kružnim putovanjima stranih brodova (kruzera) u Hrvatskoj je prisutan ove godine kroz gotovo sve dosadašnje mjesece, a podaci Državnog zavoda pokazuju i njegov nastavak i u lipnju kada je tih putovanja na Jadranu bilo 115, što je za osam više nego u istom mjesecu prošle godine, ali je kao i na polugodišnjoj razini i na mjesečnoj zabilježen pad broja putnika, od 5,4 posto (u odnosu na lanjski lipanj) s njih 155 tisuća.

Lipanj je ujedno bio i mjesec kada je u hrvatsko more u ovoj godini doplovilo najviše stranih brodova-kruzera, ili za 10 više nego u svibnju kada ih je bilo 105.

Svi brodovi na kružnim putovanjima u prvih šest mjeseci ove godine u prosjeku su boravili dva dana ili ukupno 614 dana, što je također manje dana nego lani, za 7,8 posto.

Uobičajeno, strani brodovi na kružnim putovanjima i dalje najviše dolaze na područje Dubrovačko-neretvanske županije, gdje ih je 61 posto od ukupnog broja u prvih šest mjeseci i evidentiralo svoj prvi ulazak u hrvatski Jadran.

S udjelom od 26 posto u prvom pristajanju tih brodova slijedi Splitsko-dalmatinska županija, dok su preostali brodova to učinili na području Zadarske županije, njih 6,7 posto, u Šibensko-kninskoj 3,5 posto, u Primorsko-goranskoj 1,8 posto, a u Istarskoj 1,4 posto.

Strani su brodovi na kružna putovanja u Hrvatsku u prvih šest mjeseci ove godine doplovljavali pod zastavama ukupno 13 zemalja iz cijelog svijeta, a najviše ih je bilo pod zastavom Malte, 76, dok ih je pod zastavama Bahama bilo 54, Italije 47, Paname 46 itd.

(Hina)



Pisane vijesti