Turistički resort Crvena luka dobio Bijelu zastavu

Ministar turizma Darko Lorencin nazočio je jučer svečanosti uručivanja Bijele zastave Hotel&Resort Crvenoj luci kod Biograda na Moru. Bijela zastava je finalni korak u ekološkoj priči Crvene luke, čiji investitori su odlučili pokazati kako turizam i ekologija mogu ići zajedno. Rezultat napora je činjenica da je uvala Crvene luke jedna od najčišćih na cijelom Jadranu. „Ova je investicija, osim smještajnih sadržaja visokih kategorija, upravo ono što želimo da naš turizam bude – visoki nivo, uz poštivanje prostora i održivog razvoja. Od plaže koja je danas dobila priznanje kvalitete – Bijelu zastavu do hortikulturnih sadržaja kojih ovdje ima napretek. Ministarstvo turizma svojom je Strategijom zacrtalo razvoj proizvoda koji nude više od sunca i mora, a između ostalog i razvoj tzv. zelenog turizma. Upravo smo u posljednjoj fazi pripreme akcijskog plana za zeleni turizam, kojeg ćemo predstaviti u rujnu. Ljepota krajolika i ekološka očuvanost elementi su ponude u kojima Hrvatska ima prednost u odnosu na konkurente. U tom smislu, važno je naglasiti da se razvoj turizma u nas treba i dalje temeljiti na unapređenju zaštite okoliša, očuvanju kvalitete prirodnih resursa te odgovornom i održivom upravljanju razvojem sadržaja turističke ponude“, ističe ministar turizma Darko Lorencin.

Ministar turizma Darko Lorencin nazočio je jučer svečanosti uručivanja Bijele zastave Hotel&Resort Crvenoj luci kod Biograda na Moru. Bijela zastava je finalni korak u ekološkoj priči Crvene luke, čiji investitori su odlučili pokazati kako turizam i ekologija mogu ići zajedno. Rezultat napora je činjenica da je uvala Crvene luke jedna od najčišćih na cijelom Jadranu.

„Ova je investicija, osim smještajnih sadržaja visokih kategorija, upravo ono što želimo da naš turizam bude – visoki nivo, uz poštivanje prostora i održivog razvoja. Od plaže koja je danas dobila priznanje kvalitete – Bijelu zastavu do hortikulturnih sadržaja kojih ovdje ima napretek. Ministarstvo turizma svojom je Strategijom zacrtalo razvoj proizvoda koji nude više od sunca i mora, a između ostalog i razvoj tzv. zelenog turizma. Upravo smo u posljednjoj fazi pripreme akcijskog plana za zeleni turizam, kojeg ćemo predstaviti u rujnu. Ljepota krajolika i ekološka očuvanost elementi su ponude u kojima Hrvatska ima prednost u odnosu na konkurente. U tom smislu, važno je naglasiti da se razvoj turizma u nas treba i dalje temeljiti na unapređenju zaštite okoliša, očuvanju kvalitete prirodnih resursa te odgovornom i održivom upravljanju razvojem sadržaja turističke ponude“, ističe ministar turizma Darko Lorencin.

Crvena luka Hotel & Resort novoobnovljeno je turističko naselje koje nastavlja bogatu tradiciju popularne turističke destinacije koju je Crvena luka gradila desetljećima, od davne 1962. godine, te kao kompletno obnovljeni resort s četiri zvjezdice opremljen u skladu sa suvremenim tržištem obogaćuje turističku ponudu hrvatske obale. Nekoliko stotina tisuća kuna uloženo je u sustav suvremenog pročišćivanja voda i ekološku stabilnost cijelog područja kroz izmjenu zatečenog sustava kanalizacije, upotrebu suvremenog biološkog pročišćivača, eko sredstava za čišćenje, odvajanje i recikliranje otpada i slično. Pobrojano je i evidentirano 1100 stabala stoljetne borove šume, svako drvo ima svoj broj, a rezultat ukupne brige o okolišu su periske koje su se vratile u uvalu, a kojih nije bilo godinama. U resortu su postojeći objekti preuređeni te sada imaju 165 smještajnih jedinica (soba, apartmana, vila) s 550 kreveta, dva restorana, unutarnje i vanjske bazene, wellness, ali i molove za pristajanja jahti i drugih brodica, te za hidroavione.

Bijelu zastavu dodjeljuje Global Under Water Awareness Association (GUWAA), na čijem je čelu proslavljeni ronilac Kristijan Curavić koji se posebno ističe u promoviranju čistoće i kvalitete vode i isticanju njezine važnosti. GUWAA je organizacija koja čisti i štiti oceane, jezera i rijeke diljem svijeta, dio je najveće međunarodne mreže ronilaca, zaštitnika svih vodenih resursa. Bijela zastava (White Flag International) jedini je simbol u svijetu koji jamči čisto more, plaže, morsko dno i kopnene vode u svrhu zaštite života u njima. Vlasništvo je Fondacije Princ Albert II. od Monaka i GUWAA-e.

Crvena luka Hotel & Resort prvi je hotel & resort u zadarskoj regiji kojemu se dodijeluje Bijela zastava. U Hrvatskoj Bijelu zastavu imaju još rijeka Krka i plaže hotela Svpetrvs Resort Supetar na otoku Braču, Park Plaza Histria Pula, Hotel Bellevue Mali Lošinj te Hotel Split Podstrana.



Pisane vijesti