Predstavljen novi web portal hrvatskih kampova

Novi web portal hrvatskih kampova, koji je izradilo Kamping udruženje Hrvatske (KUH) u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) te aktivnosti u promidžbi Hrvatske kao kamping odredišta predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u crikveničkom hotelu "Therapia".

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić kazao je da su HTZ i KUH odredili i ostvarili više zadataka u promidžbi i razvoju kamping sektora, a u planu za 2008. predviđeno je brandiranje i pozicioniranje Hrvatske kao kamping zemlje.

Bulić je rekao da se očekuje da će ovogodišnja turistička sezona u cijelosti biti najuspješnija do sada te da se u sljedeća tri tjedna očekuje najviše turističkih posjeta, posebice individualnih gostiju.

Predstavljajući novi web portal www.camping.hr direktor KUH-a Adriano Palman kazao je da za oko 48 posto turista izvor informacija Internet, te da su kamping gosti uglavnom individualni gosti koji koriste te informacije.

Novi web portal ima sve informacije važne za dolazak i boravak u hrvatskim kampovima - od cijena, do putova dolaska, prijevoza, zakonskih odredaba i kategorizacije. Istaknuo je da je do uvođenja novog, prijašnji portal KUH-a imao oko 500, a sada oko 3000 posjeta na dan, najviše iz Nizozemske, Mađarske, Italije, Poljske, Njemačke i Češke.

Portal je izrađen na šest jezika - hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, nizozemskom i slovenskom.

Predsjednica Izvršnog odbora KUH-a Josipa Cvelić Bonifačić navela je da su u KUH-u okupljena 192 kampa, od ukupno 232 kampa u Hrvatskoj, odnosno da članovi KUH- raspolažu s 82,5 posto od ukupnih kamping kapaciteta. U 232 kampa i u manjem broju manjih obiteljskih kampova može boraviti ukupno 225.000 osoba. Prošle je godine u kampovima ostvareno oko 20 posto od svih noćenja u Hrvatskoj.

U kampovima najviše borave gosti iz Njemačke, Slovenije, Nizozemske, Italije i Austrije, a na području Istre i Kvarnera ostvaruje se najviše, prošle godine 76 posto od svih noćenja u kampovima. U Istri je najviše kamp-gradova, na Kvarneru prevladavaju kampovi srednje veličine, a u Dalmaciji je najviše malih obiteljskih kampova. U hrvatskim je kampovima malo, oko 2 posto domaćih turista, dok je u drugim turističkim zemljama zastupljenost domaćih gostiju i do 20 posto.

Na upit o procjeni stanja u kampovima Cvelić Bonifačić je kazala da još nema konačnih podataka, ali da se procjenjuje da će u sezoni biti ostvareno od jedan do četiri posto više noćenja nego lani.

Na konferenciji je najavljeno da se ove godine planira održavanje Prvog kongresa hrvatskog kampinga, koji će se vjerojatno održati u listopadu u kompleksu Solaris. (Hina) 



Pisane vijesti