Novi heritage hotel Forza

Početkom srpnja u Baški je otvoren novi ugostiteljsko smještajni objekt Hotel Forza koji spada u kategoriju hotela baština  (heritage hotel).

Hotel  je smješten u samom središtu Baške, u staroj jezgri, neposredno uz najljepšu plažu Jadrana, raspolaže s 13 dvokrevetnih luksuzno uređenih soba i tri apartmana.

Zanimljivost cijelog objekta i smještenih jedinica je da niti jedna soba nije ista, već je svaka posebno uređena detaljima te tako posebnost objekta dolazi do izražaja baš kao i detalji vezani uz baštinu i tradiciju. 

Objekt je u vlasništvu obitelji Dorčić.

O povijesti obitelji i sama zgrade, Zlatko Forčić piše: "Naš šukundjed Juraj Mihalić bio je trgovac i vlasnik trgovačkog broda, a kuću je sagradio s namjerom da služi kao skladište i trgovina vinom i građeviskim materijalima. Kada je odlučio sagraditi kuću "van sela", na rubu naselja Baška, nije ni slutio da će to postati mali obiteljski hotel u centru naselja, tik do preljepe bašćanske Vele paže. U hotelskom holu izložen je originalni nacrt, građevinska dozvola za tu kuću. Posebnost tog nacrta je potvrda napisana na hrvatskom, od načelnika I. Čubranića. Projektant se koristio talijanskim rječnikom, a nacrt je ovjeren biljegom od autrougarskih 15. kr. "fünfzehn kreuzer": "Potvruje se nutri navedeni nacrt i jamči se da se slaze sa izvornim pripisom. Od gradjevne ovlasti u Baški 15. travnja 1891. Nacelnik I. Cubranic." Zanimljiva je činjenica da je Juraj Mihalić imao petero djece tri kćeri i dva sina. Kada je bilo vrijeme raspodijele imovine, šukundjed Juraj, na komadiće papira popisao je svu svoju imovinu te ih ubacio u šešir. Braća su izvukla jedan dio očeve imovine, dok su tri sestre izvukle papirić na kojem je bila napisana ova kuća. Sestre kuću nikad nisu prodavale, stoga je ona ostala u obiteljskom vlasništvu do današnjeg dana. Posebnost ove kuće je u samom načinu njene izgradnje. Naime, kuća je sagrađena od masivnih, isklesanih kamenih blokova bez cementnog veziva, bez željeza. U hotelu i danas možete vidjeti pregradbeni, cigleni zid i nekoliko lukova načinjenih od cigle koja se do kraja 19. stoljeća pekla u Baški. Pri samoj izgradnji hotela posebna važnost se pridavala upravo tim ciglenim i kamenim detaljima, da bi se zadržao autohtoni izgled kuće."



Pisane vijesti