Zadarska županija krenula s izradom integriranog projekta ciklo-turističke destinacije

Turistička zajednica Zadarske županije pokrenula je projekt izrade biciklističke ili ciklo-turističke destinacije koji bi trebao 'svjetlo dana' ugledati sredinom iduće godine s ciljem aktiviranja neiskorištenih turističkih resursa u županiji, obogaćivanja javne infrastrukturu i povećanja turističke potrošnje, pogotovo u pred i posezoni.

Napominjući da se radi o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj jer pristupa kompleksnom i zahtjevnom tržištu ciklo-turista integrirajući lokalne prednosti i potencijale te vrste turizma u skladu sa svjetskim trendovima, iz TZ Zadarske županije napominju da je riječ o programu razvoja Zadarske županije kao destinacije ciklo-turizma koji je usklađen sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. i sa Glavnim planom razvoja turizma Zadarske županije.

Projekt se sastoji od ukupno sedam faza u kojima su obuhvaćene razne aktivnosti, od analize destinacije u turističkom i ciklo-turističkom smislu te potencijala za ciklo-turizam u geografskom i klimatskom smislu, pa do trasiranja, kategorizacije i klasifikacije biciklističkih staza i ruta te izrade vizualnog identiteta, edukacije lokalnih subjekata i promocije na ciljanim tržištima.

"Projekt je nadogradnja onoga što su lokalne turističke zajednice napravile proteklih godina unutar svojih destinacija i koje bi ovim projektom trebale dobiti novo 'svjetlo', unificiranost i prepoznatljivost u krugu zaljubljenika u ciklo-turizam. Zadarska županija je gotovo bez konkurencije u Hrvatskoj i široj okolici po potencijalima za ciklo-turizam te očekujemo da će kroz tri do pet godina gosti na biciklima biti jedni od nositelja turizma u pred i posezoni", ističe direktorica županijske TZ Mihaela Kadija.

Potencijalna područja za razvoj ciklo-turizma u Zadarskoj županiji, uz ostala, su prostor Vranskog jezera, podvelebitskog područja, Ravnih kotara i ličko-pounjskog dijela županije, ali i otoci.

Projekt je, kako kaže Kadija, namijenjen i revitalizaciji te stavljanju u funkciju velikog broja šumskih, požarnih i poljskih putova, lokalnih cesta izvan turistički orijentiranih naselja uz more, s naglaskom i na razvoj ruralnog turizma.

Očekuje se da taj projekt već iduće godine donese važan promet ugostiteljima i pružateljima drugih usluga, kulturnim ustanovama i drugim objektima.

(Hina)



Pisane vijesti