"Rimski dan" u Rijeci

Manifestacija "Rimski dan", kojom se Riječane i turiste želi podsjetiti na život starih Rimljana i vrijednost obrambenih rimskih bedema Claustre, kojima je ishodišna točka bila Rijeka, odnosno tadašnja Tarsatica, održava se u subotu u središtu Rijeke.
 
"Rimski dan" događa se na pet lokacija - na Principiju, prostoru nekadašnjeg vojnog zapovjedništva južnog dijela Claustre, na trgu Grivica, u ulici Kalvarija, na Koblerovom trgu te u Bazarigovom prolazu.
 
Sudionici manifestacije prikazuju posjetiteljima život bogatijeg sloja društva starog Rima na izvornim lokacijama, hranu, odijevanje i glazbu, kostimirani rimski legionari prikazuju vojne vježbe, a predstavlja se i život plebejaca, siromašnijeg stanovništva, kao i stari zanati.
 
U sklopu Rimskog dana priređene su radionice za djecu, a sudjeluju i gosti i udruge iz drugih dijelova Hrvatske i Slovenije.
 
Organizator manifestacije je Primorsko-goranska županija, u okviru prekograničnog projekta "Claustra" sufinanciranog u sklopu Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.- 2013.
 
Cilj mu je istraživanje i oživljavanje povijesnog rimskog sustava bedema i utvrđenja Claustra Alpium Iuliarum na području Hrvatske i Slovenije, odnosno prepoznavanje, zaštita, očuvanje i predstavljanje zajedničke kulturne baštine u pograničnom području i osvješćivanje kulturnog identiteta na lokalnoj razini, u funkciji turizma i gospodarskog razvoja.
 
Vodeći partner u projektu je Zavod za zaštitu kulturne baštine Slovenije, a ostali partneri su Narodni muzej Slovenije, Hrvatski restauratorski zavod, Udruga Žmergo i Primorsko-goranska županija. Financiran je s 604 tisuće kuna, od čega su 85 posto bespovratna sredstva EU.
 
Claustra Alpium Iuliarum najveći je građevinski i vojno-obrambeni sustav kasnorimskih zidina, utvrda, cesta i postaja koji se proteže od Rijeke (Principij, Kalvarija, kanjon Rječine,) preko Jelenja, Klane i Prezida u Hrvatskoj, kroz Sloveniju i austrijsku Korušku do Čedada u Italiji, a izgrađen je zbog obrane Rimskog carstva od upada barbara. (Hina)


Pisane vijesti