U Šibeniku potpisan sporazum za Obonjan, prvi turisti 2016.

Grad Šibenik, kompanija Sunčani Hvar i tvrtka Projekti Šibenik potpisali su sporazum koji omogućava da praktički odmah krene realiziranje projekta turističke ponude Šibenika odnosno revitalizacije otoka Obonjana u duhu odmorišne i glazbeno-festivalske destinacije pod nazivom Obonjan Rivijera.

U povodu tog sporazuma u Šibeniku je danas održana konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Šibenika Željko Burić i predstavnici britanskih investitora u Obonjan na čelu s Danom Blackledgeom i Hugom Bausom predstavili projekt koji će, po njihovoj ocjeni, otok Obonjan razviti u smjeru iznimne turističke ponude na globalnoj razini.

Iako su ih to pitali novinari, nitko od njih nije mogao točno navesti iznose ukupne investicije u taj projekt, jer na Obonjanu ima, kako su kazali, dosta posla, a infrastruktura je u takvom stanju da će vjerovatno i 'probiti' prvobitno planirane iznose.

Uglavnom, prvo će se krenuti s obnovom vodovoda pa gradnjom smještajnih kapaciteta, kako bi prve goste na tom otoku primili idućeg proljeća.

Nositelji projekta Obonjan Rivijera i uređenja njegove turističke infrastrukture su vodeći glazbeni promotori iz Velike Britanije "Sound Channel", nacionalni turistički operator CMT i operativna kompanija Gratiosus odnosno ulagači s dugogodišnjom tradicijom i iskustvom na području razvoja i provedbe ovakvog tipa turističke ponude.

Kompanija Gratiosus ima iza sebe brojne uspješne projekte temeljene na ugostiteljstvu i glazbenom turizmu, dok je CMT touroperator specijaliziran za organizaciju događanja i putovanja, posebice za mlade, a Sound Channel kuća s velikim portfoliom glazbenih projekata u svijetu.

Na novinskoj konferenciji svi su naglasili i da Obonjan neće biti dio programa Ultre, Unknowna, Hideouta ili bilo kojeg drugog glazbenog festivala iza kojih stoje pojedini investitori iz ovog projekta.

"Obonjan Rivijera bit će zasebni i originalni projekt među svim otocima, s novim i atraktivnim sadržajima, među kojima su i glazbena događanja kao dio koncepta ponude za pružanje modernog turističkog doživljaja na područjima umjetnosti, glazbe, održivog življenja, wellnessa, gastronomije i tehnologije, te vjerujemo da će to biti i globalno prepoznato kroz promociju koju također planiramo", kazali su investitori Blackledge i Baus.

Svi očekuju da će taj projekt donijeti ekonomske koristi Obonjanu, Šibeniku, županiji i ukupno hrvatskom turizmu, a već se u prvoj godini, 2016., očekuje bar tri tisuće posjetitelja tjedno na tom otoku, odnosno oko 120 tisuća noćenja ukupno te oko 70 milijuna kuna turističke potrošnje.

To bi u idućim godinama trebalo i rasti s jačanjem branda i ukupne ponude, a planiraju zaposliti nekoliko stotina domaćih radnika.

Gradonačelnik Šibenika Burić naglasio je kako je tvrtka Projekti Šibenik preuzela otplatu 11 milijuna kuna kredita koje je dosad morao isplaćivati Grad Šibenik, kao i da će investitor preuzeti investiciju u izgradnju vodovodne mreže do Obonjana, vrijednu oko 25 milijuna kuna, što je dosad bila obveza grada. "Grad Šibenik će ovim projektom smanjiti troškove za bar 40 milijuna kuna, a i brojne domaće tvrtke imat će koristi od Obonjana jer će biti angažirane tijekom radova na otoku", poručio je Burić. (Hina) 



Pisane vijesti