Predstavljena FECN - Federacija gradova Napoleonove rute

Direktor kulturne rute „Destinacija Napoleon" Jacques Mattei, jučer je u VPŠ Libertas studentima i zainteresiranim sudionicima predstavio djelovanje Federacije napoleonskih gradova udruženih u rutu. Federaciju je osnovao gradonačelnik grada Ajacca na Korzici Charles Bonaparte 2004. godine s ciljem promicanja europske dimenzije povijesti i baštine vezane uz Napoleona i radi umrežavanja srodnih tematskih sadržaja od istoka do zapada (od Rusije do Španjolske) i od juga do sjevera (od Egipta do Litve) u cilju turističke promocije i korištenja.

FECN - Federacija gradova Napoleonove rute uključuje 55 gradova, iz 12 zemalja, koji pripadaju Ruti i aktivna je u promociji i tematskom umrežavanju kulturno-turističkih sadržaja i ponude gradova, objedinjujući istovremeno javni i privatni sektor u kreiranju inovativnih multidisciplinarnih sadržaja kulture i turizma.

Direktor kulturne rute „Destinacija Napoleon“ smatra da i odredišta u Hrvatskoj koja se vežu uz napoleonsku baštinu mogu postati dio ovog međunarodnog  projekta suradnje u području kulture, obrazovanja, baštine i turizma. Upravo stoga predstavljanje je održano i u okviru VPŠ Libertas, a pobudilo je interes i udruge Lujzijana iz Gorskog kotara, ali i predstavnika gradova Karlovca, Samobora, Rijeke te turističkih agencija i muzeja.

Ova vrsta umrežavanja može koristiti hrvatskim gradovima, jer ima zadaću poticati suradnju u istraživanju i razvoju, valorizirati zajedničku povijesnu memoriju i europsku baštinu, stimulirati kulturnu i edukativnu razmjenu mladih te promicati održivost kulturnog nasljeđa i kulturni turizam unutar mreže ali i na dalekim tržištima.



Pisane vijesti