Lošinj kao destinacija održivog razvoja - ITHAS 2015

Grad Mali Lošinj se 11. svibnja 2015. godine predstavio kao destinacija održivog razvoja u Hrvatskoj u programu jubilarne 10. Internacionalne akademije turizma i domaćinstva na moru – ITHAS 2015 u kojoj je ugostio 114 studenata i profesora s najprestižnijih fakulteta za ekonomiju i turizam iz 30-ak zemalja.  Sudionici ovogodišnjeg ITHAS-a 2015 bili su studenti i profesori koji su o temi „Sustainable development of tourism destination“ odlučili raspraviti upravo na Lošinju.

Brend zdravlja i vitalnosti je ono po čemu se Lošinj izdvaja od ostalih destinacija. Zadovoljstvo gostiju koji posjećuju lošinjski arhipelag, kvaliteta usluge, inovacije i kreativnosti u turizmu, ciljevi su rada Turističke zajednice grada Malog Lošinja. S tradicijom zdravstvenog turizma duljom od 120 godina Lošinj je razvio brojna tematska putovanja i zdravstvene programe koji daju primjer dobre prakse održivog turizma otoka vitalnosti.

U jedinstvenom programu edukacije koji traje od 9. do 16. svibnja 2015. godine, sudjeluju brojni predavači: Charles Arcodia, Ralph Berchtenbreiter i Burkhard von Reyberg, Erik Cohen, Jafar Jafari, Nati Juaneda i Michel Pote, s ciljem omogućavanja studentima sveučilišnog smjera 'turizam' da stečena znanja na fakultetu unaprijede i primijene na stvarnim primjerima iz prakse. Sudionici na četiri jedrenjaka posjećuju destinacije na ruti Rijeka - Rab - Mali Lošinj - Pula - Venecija - Rovinj - Rabac - Opatija - Rijeka.

Posjetili su kulturne znamenitosti otoka Lošinja, a kao najbolji primjeri održivog razvoja turizma u destinaciji obišli su hotel Bellevue i Miomirisni otočni vrt u Malom Lošinju te Lošinjski muzej – Kula, Plavi svijet - edukacijski centar o moru i župnu crkvu Sv. Antuna Opata u Velom Lošinju. 

Nakon organiziranog razgledavanja hotela Bellevue i održane radionice aromaterapije uslijedila je prezentacija na kojoj je putem video prikaza u uvodnoj riječi sve prisutne pozdravio Taleb Rifai, glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Program održivog razvoja i odgovornog turizma otoka Lošinja kroz brojna tematska putovanja i zdravstvene programe u kombinaciji s promocijom kulturne baštine i zaštite okoliša predstavila je direktorica TZ grada Malog Lošinja Đurđica Šimičić, a u ime Jadranke d.d. asistentica u službi projektnog menadžmenta, Antonia Blaić prezentirala je razvojni ciklus Jadranke d.d. te strategije i planove za budućnost destinacije Lošinja.

10. internacionalnu akademiju turizma i domaćinstva na moru organizirao je Fakultet ekonomije i poslovanja Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s nizom sveučilišta iz Muenchena, Ljubljane, Omana, Izraela i Finske te uz potporu I. D. Riva Tours, HTZ-a, grada i TZ Malog Lošinja, turističkih zajednica Zagreba, Raba, Malinske i Arheološkog muzeja Istra.



Pisane vijesti