EBRD i IFC ulažu 130 milijuna eura u Štrokove hotele

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i International Finance Corporation (IFC), investicijski fond Svjetske banke specijaliziran za privatni sektor, uložit će 130 milijuna eura u hotelsku grupaciju Gorana Štroka "GS Hotels&Resort" (GSHR), koja je vlasnik hotelske grupe Jadranski luksuzni hoteli (JLH) u Hrvatskoj.

Ugovor o tom ulaganju potpisan je krajem prošlog tjedna (14. lipnja) u Londonu, o čemu su danas izvijestili iz londonskog ureda EBRD-a i dubrovačkog sjedišta JLH-a.

Ukupna investicija od 130 milijuna eura uključuje kreditna sredstva i ulaganje u dionički kapital tvrtke te će se koristiti za daljnji razvoj hotela u vlasništvu GSHR-a, kao i hotela kojima grupacija upravlja.

Kreditna sredstva iznose 93 milijuna eura, od čega će 38 milijuna eura biti sindicirana na Hypo Alpe Adria banku.

Osim toga, investicijom je predviđeno i ulaganje u 25,1 posto dioničkog kapitala od strane EBRD-a, odnosno 12 posto dioničkog kapitala od strane IFC-a u tvrtku GSHR Holdings Limited. Navedena investicija predviđa duže rokove otplate kredita i konsolidaciju grupacije.

Povodom tog ulaganja predsjednik tvrtke GS Holdings Limited Goran Štrok je naglasio da je to izuzetno važno za daljnji razvoj grupacije kao i razvoj hrvatskog turizma. Dodao je da će ulaganje omogućiti primjenu stečenih iskustava hotelskih operacija na susjedne zemlje i daljnji razvoj u regiji.

Potpredsjednik EBRD-a Varel Freeman je tom prigodom izjavio kako je turistički sektor u jugoistočnoj Europi, a naročito u Hrvatskoj, od ključne strateške važnosti te da ulaganje u grupaciju GSHR, s dokazanim uspjehom i predanošću razvoju poslovanja, predstavlja izvrsnu podršku turizmu u široj regiji.

Direktor odjela IFC-a za globalne proizvodne i uslužne djelatnosti Dimitris Tsitsiragos kazao je da ovom investicijom IFC želi podržati razvoj grupe kroz proširenje poslovanja u Hrvatskoj kao i u regiji južne Europe.

GSHR Holdings u svom vlasništvu u sklopu JLH-a ima pet hotela u Hrvatskoj - Excelsior, Dubrovnik Palace, Kompas i Bellevue u Dubrovniku te Grand Hotel Bonavia u Rijeci. U vlasništvu GSHR-a je i Wren Hotel u Velikoj Britaniji.

Grupacija ukupno raspolaže s 1.806 kreveta te ima 890 zaposlenika. (Hina)



Pisane vijesti