Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar turizma Darko Lorencin u ponedjeljak na radionici o ruralnom turizmu u dalmatinskom zaleđu

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar turizma Darko Lorencin sudjelovat će u ponedjeljak 27. travnja 2015. na edukacijskoj radionici o ruralnom turizmu u dalmatinskom zaleđu u okviru projekta „Razvoj dalmatinskog zaleđa“. Radionica će se održati na seoskom domaćinstvu Agroturizam Kalpić u Radoniću, Šibensko-kninska županija, s početkom u 10 sati. Edukacijsko-informativne radionice namijenjene su predstavnicima obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava (OPG), lokalnih akcijskih grupa (LAG), predstavnicima regionalne i lokalne samouprave i predstavnicima turističkih zajednica, a na njima će se ponuditi konkretna znanja i vještine vezana uz ruralni turizam i korištenje EU fondova, a predstavit će se i mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao idejni začetnik projekta, zajedno s Ministarstvom turizma i predstavnicima lokalne zajednice, do sada je održalo dvije edukacijsko-informativne radionice na kojima je predstavljen i zajednički priručnik za pomoć OPG-ovima kako bi svoja gospodarstva lakše i jednostavnije stavili u službu ruralnoga razvoja.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar turizma Darko Lorencin sudjelovat će u ponedjeljak 27. travnja 2015. na edukacijskoj radionici o ruralnom turizmu u dalmatinskom zaleđu u okviru projekta „Razvoj dalmatinskog zaleđa“. Radionica će se održati na seoskom domaćinstvu Agroturizam Kalpić u Radoniću, Šibensko-kninska županija, s početkom u 10 sati.

Edukacijsko-informativne radionice namijenjene su predstavnicima obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava (OPG), lokalnih akcijskih grupa (LAG), predstavnicima regionalne i lokalne samouprave i predstavnicima turističkih zajednica, a na njima će se ponuditi konkretna znanja i vještine vezana uz ruralni turizam i korištenje EU fondova, a predstavit će se i mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao idejni začetnik projekta, zajedno s Ministarstvom turizma i predstavnicima lokalne zajednice, do sada je održalo dvije edukacijsko-informativne radionice na kojima je predstavljen i zajednički priručnik za pomoć OPG-ovima kako bi svoja gospodarstva lakše i jednostavnije stavili u službu ruralnoga razvoja.

Nakon uvodnog dijela radionice, na kojima će prisustvovati ministri, polaznicima radionice će se kroz tri predavanja detaljnije predstaviti teme uređenja prostora i objekta za pružanje turističkih usluga; mogućnosti sufinanciranja turističkih projekata na ruralnom prostoru iz EU fondova te razrada turističke ponude na poljoprivrednom gospodarstvu.

Razvoj turizma jedan je od prioriteta razvoja četiri hrvatske jadranske županije obuhvaćene ovim programom - Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske - ali i susjednih područja u BiH. Program nazvan „Razvoj ruralnog turizma u Jadranskom zaleđu“ zamišljen je kao niz aktivnosti kojima će se potaknuti razvoj dalmatinskog zaleđa i susjednih, prekograničnih prostora Bosne i Hercegovine, da bi se utjecalo na društveno gospodarski razvoj i demografske trendove.

Ministrica Pusić i ministar Lorencin posjetit će (ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale) i neke od lokacija koje predstavljaju raznolikost potencijala ruralnih prostora dalmatinskog zaleđa (vjetroelektrana na Prominu, Mauzolej Ivana Meštrovića u Otavicama, obiteljsko gospodarstvo Skelin u Drinovcima i tematski park Etnoland u Pakovu selu).



Najave