U srijedu kreće biciklistička utrka Tour of Croatia

U srijedu 22. travnja, u Hrvatskoj počinje jedna od najvažnijih i najzanimljivijih ovogodišnjih sportsko-turističkih manifestacija, međunarodna etapna biciklistička utrka Tour of Croatia u sklopu koje će biciklisti iz 10-ak europskih zemalja u pet dana preći 900 kilometara vozeći kroz osam županija duž Dalmacije, Kvarnera, Istre i unutrašnjosti Hrvatske. Riječ je o prvoj međunarodnoj etapnoj biciklističkoj utrci koja se prvi put održava u Hrvatskoj, i koju je Međunarodna biciklistička federacija klasificirala u prvu kategoriju, što znači da se nalazi odmah ispod najpoznatijih biciklističkih i grand tour utrka, poput Tour de France, Giro di Italia i Vuelta a España. Taj vrhunski sportsko-turistički događaj okupit će više od 500 sudionika, među kojima i 20 svjetskih profesionalnih biciklističkih ekipa sa 160 natjecatelja, a očekuje se da će tim povodom sva odredišta kroz koja će utrka prolaziti posjetiti i veći broj domaćih i stranih turista. To je ujedno i iznimno važan događaj za promociju Hrvatske, njenih odredišta, turističke i druge ponude, jer osim Hrvatske radio televizije (HRT) utrku će svakodnevno prenositi i više stranih televizija, na 'čelu' s Eurosportom koji će svakodnevno prenositi etape utrke te slike biciklista zahvaljujući 'aranžmanu' s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) kombinirati s prikazima prirodnih ljepota hrvatskih nacionalnih i parkova prirode, gradova i područja kojima se vozi utrka. Program Eurosporta emitira se u više od 54 zemlje svijeta, uzimaju ga i brojne druge televizije čime će samo kroz izravne prijenose utrku moći dnevno pratiti 15 milijuna gledatelja u svijetu. "Tour of Croatia pravi je primjer manifestacije koja će u predsezoni ojačati turističku atraktivnost destinacija u kojima će se provoditi, ali i cijele Hrvatske koja ima sve preduvjete za razvijanje turizma tijekom cijele godine, pa stoga podržavam i pozdravljam svaki projekt usmjeren na produljenje turističke sezone. Samo zajedničkim snagama i suradnjom možemo pokazati da je Hrvatska puno više od sunca i mora te kroz kontinuirano obogaćivanje ponude i usluge postati još traženije, zanimljivije i konkurentnije odredište u svjetskim razmjerima", poručio je povodom utrke ministar turizma Darko Lorencin.

U srijedu 22. travnja, u Hrvatskoj počinje jedna od najvažnijih i najzanimljivijih ovogodišnjih sportsko-turističkih manifestacija, međunarodna etapna biciklistička utrka Tour of Croatia u sklopu koje će biciklisti iz 10-ak europskih zemalja u pet dana preći 900 kilometara vozeći kroz osam županija duž Dalmacije, Kvarnera, Istre i unutrašnjosti Hrvatske.

Riječ je o međunarodnoj etapnoj biciklističkoj utrci koja se prvi put održava u Hrvatskoj, koju je Međunarodna biciklistička federacija klasificirala u prvu kategoriju, što znači da se nalazi odmah ispod najpoznatijih biciklističkih i grand tour utrka, poput Tour de France, Giro di Italia i Vuelta a España.

Taj vrhunski sportsko-turistički događaj okupit će više od 500 sudionika, među kojima i 20 svjetskih profesionalnih biciklističkih ekipa sa 160 natjecatelja, a očekuje se da će tim povodom sva odredišta kroz koja će utrka prolaziti posjetiti i veći broj domaćih i stranih turista.

To je ujedno i iznimno važan događaj za promociju Hrvatske, njenih odredišta, turističke i druge ponude, jer osim Hrvatske radio televizije (HRT) utrku će svakodnevno prenositi i više stranih televizija, na 'čelu' s Eurosportom koji će svakodnevno prenositi etape utrke te slike biciklista zahvaljujući 'aranžmanu' s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) kombinirati s prikazima prirodnih ljepota hrvatskih nacionalnih i parkova prirode, gradova i područja kojima se vozi utrka.

Program Eurosporta emitira se u više od 54 zemlje svijeta, uzimaju ga i brojne druge televizije čime će samo kroz izravne prijenose utrku moći dnevno pratiti 15 milijuna gledatelja u svijetu.

"Tour of Croatia pravi je primjer manifestacije koja će u predsezoni ojačati turističku atraktivnost destinacija u kojima će se provoditi, ali i cijele Hrvatske koja ima sve preduvjete za razvijanje turizma tijekom cijele godine, pa stoga podržavam i pozdravljam svaki projekt usmjeren na produljenje turističke sezone. Samo zajedničkim snagama i suradnjom možemo pokazati da je Hrvatska puno više od sunca i mora te kroz kontinuirano obogaćivanje ponude i usluge postati još traženije, zanimljivije i konkurentnije odredište u svjetskim razmjerima", poručio je povodom utrke ministar turizma Darko Lorencin.

Utrka kroz osam županija, start 22. travnja u Makarskoj

Tour de Croatia prolazi kroz osam županija, uključeno je ukupno i devet gradova u kojima je organiziran i smještaj sudionika, start te programi povodom proglašenja pobjednika pojedine etape.

Za vrijeme trajanja utrke na snazi će biti i posebna regulacija prometa rutom kojom prolaze etape.

Utrka počinje 22. travnja u Makarskoj etapom prema Splitu, te se nastavlja etapama Šibenik-Zadar, NP Plitvice-Učka, Pula-Umag te Sveti Martin-Zagreb, a i završetak je u Zagrebu gdje će se odvijati čak u dva dijela, da će se biciklisti s Gornjeg grada 'spustiti' na središnji Trg bana Jelačića te se opet vratiti na Gornji grad gdje zapravo utrka i završava.

Sva odredišta koja su uključena u utrku spramna su i za prihvat biciklista i posjetitelja, a sva u tome vide i priliku za promociju te punjenje kapaciteta, pogotovo u predsezonsko vrijeme.

Sportska i produkcijska zahtjevnost utrke

S obzirom da će se utrka voziti i uz jadransku obalu, po brdskim i šumskim cestama te drugim vrstama terena, biciklistički i sportski stručnjaci slažu se u ocjeni da se radi o zahtjevnoj utrci.

Tour of Croatia počinje 22. travnja u Makarskoj, a u sklopu te prve etape predviđen je uspon u Staru Podgoru, pa spust u kanjon Cetine, vožnja do Omiša i Dugopolja prema Splitu gdje će završnih 10 kilometara proći kroz park-šumu Marijan.

Druga etapa počinje u Šibeniku i vozi preko Rogoznice, Skradina, Pirovca, Pakoštana, Biograd na moru i Sv. Filipa Jakova do Zadra gdje završava pred Sv. Donatom, dok treća etapa, koju nazivaju i 'kraljevskom' zbog duljine i zahtjevnosti, počinje u NP Plitvička jezera te vozi prema Mejama i Gornjem Jelenju do Rijeke, Ičića, pa uspon na Učku gdje i završava.

Četvrta etapa počinje u Puli, a do cilja u Umagu treba doći preko Sv. Marije na Krasu, dok peta, posljednja etapa, starta u Svetom Martinu na Muri, ide preko Čakovca i Preloga do Markovog trga u Zagrebu.

Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavljaju Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor te Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke.

Hrvatsku će na utrci predstavljati Meridiana Kamen Team, a ukupni nagradni fond utrke je 38.500 tisuća eura.

Biciklisti će se natjecati i za najbolje rezultate u pojedinim disciplinama kao što su pobjednik etape, najbolji tim, a posebnim nagradama i majicama nagradit će se najbolji vozači u kategorijama (najbolji mladi vozač ispod 23 godine (bijela majica), najbolji vozač s osvojenim bodovima na brdskim etapama (zelena majica), najbolji vozač sa sakupljenim bodovima na sprinterskim etapama (plava majica) te ukupni pobjednik s najboljim vremenom svih etapa (crveno-bijela majica).

Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na zadnjih 12 Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka.

(Hina)



Pisane vijesti