Najavljen Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj

Današnjom konferencijom za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu najavljen je Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, kojeg, u suradnji s ostalim partnerima, organiziraju hrvatska ministarstva turizma, kulture, vanjskih i europskih poslova, znanosti, obrazovanja i sporta, gospodarstva, kao i HGK i HTZ te Francuski institut (Institut français) i Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj. Koncepciju Festivala predstavili su zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš, veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michèle Boccoz i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova RH Hrvoje Marušić, dok je o angažmanu Grada Zagreba u organizaciji Festivala govorio zamjenik pročelnika Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Tedi Lušetić. Višemjesečni program Rendez-vousa najavile su glavne izbornice Festivala Alemka Lisinski i Anne Coutard, izdvojivši najvažnija događanja iz različitih područja koja ističu multidisciplinarni karakter te bogatstvo programskog sadržaja Festivala.

Od glavnih događanja koja će se održati u okviru Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous izdvajaju se: velika izložba Augustea Rodina u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i Galeriji Meštrović u Splitu, opera Pelléas et Mélisande Claudea Debussyja (umjetnička koprodukcija HNK-a u Zagrebu i pariškoga kazališta OpéraComique), Concert spirituel Hervéa Niqueta i nastupi drugih prestižnih baroknih ansambala na Festivalu barokne glazbe u Varaždinu, veliki bal 14. srpnja na glavnom zagrebačkom trgu, manifestacija Nuit Blanche, kao i međunarodni simpozij s temom klimatskih promjena.

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj odvijat će se od svibnja do rujna 2015. godine diljem Hrvatske te će tijekom višemjesečnog programa multidisciplinarnog karaktera s više od 150 događanja u 22 grada hrvatskoj publici predstaviti francusku kulturu u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istovremeno  je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske. Festivalski program ujedinit će različita područja: glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost, obrazovanje...i tako pružiti priliku za otkrivanje suvremene Francuske, njezine kulture i umijeća življenja. 

Povodom prvog izdanja utrke Tour de Croatie 26. travnja na Zrinjevcu u Zagrebu bit će postavljena izložba fotografija Tour de France kojom se 2013. godine obilježila 100. obljetnica ovog poznatog natjecanja te predstavila njegova povijest, pobjednici i krajolici kroz koje se utrka održavala. 



Pisane vijesti