Umjetnička kolonija TRAMONTANA ART SYMPOSIUM do 24. travnja

U ruralnom okruženju sela Filozići, na najsjevernijem dijelu otoka Cresa, od 20. do 24. travnja 2015. održat će se III. umjetnička kolonija TRAMONTANA ART SYMPOSIUM s temom oslikavanja keramičkih boca za vino odležano u hrastovim bačvama.

Boce su originalnog dizajna, sadržine oko 4,5 litara, izrađene od porcelanata, materijala savršenog za ovu namjenu koji kod se viših temperatura topi (sinterira) te tako zatvori sve moguće mikropukotine i koji je daleko tvrđi od klasične keramike.

Sudjeluje sedam umjetnika, veterana u sličnim kolonijama, iz Slovenije, Srbije i naravno Hrvatske. Svaki umjetnik na raspolaganje dobiva pet boca za oslikavanje i sav potreban pribor, posebne engobe i glazure za više temperature. Po završetku kolonije organizira se izložba i svi zainteresirani mogu uz najavu doći i pogledati rezultate višednevnog druženja.

Svi radovi bit će praktično rukom oslikani unikati, prikladan poklon za posebne prilike. Vino kojim će boce biti punjene je pažljivo obrađeno metodom duge maceracije, poslije koje odležava u 600 litarskim hrastovim bačvama između 12 i 24 mjeseca, bez pretakanja. Sorte su Merlot i Cabernet Sauvignon, poznati Mercab s imanja Margar Filoški. 

Projekt TRAMONTANA ART SYMPOSIUM spaja ponajbolje od dva naoko različita svijeta - umjetnosti i proizvodnje vina.



Najave